Din 12 octombrie intră în vigoare Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European care prevede modificarea denumirii carburanților. Măsura a fost luată pentru a ușura alegerea de la pompă a celor care călătoresc în străinătate. Astfel, noile denumiri se vor aplica în toate cele 28 de țări membre UE dar și în state ca Islanda, Norvegia, Serbia, Elveția, Macedonia, Lichtenstein sau Turcia.Din 12 octombrie benzina va fi notată cu litera „E” poziționată într-un cerc și urmate de una sau două cifre. Litera E desemnează etanolul iar cifrele ce îi urmează indică și concentrația. Astfel pentru sortimentele clasice de benzină, 95 și 98 se va folosi denumirea de „E5”. Pentru cele cu o compoziție de 10% etanol se va folosi denumirea de „E10”, iar pentru cele cu concentrație crescută se va folosi denumirea „E85”. Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, în imediata apropiere a gurii de alimentare, în manualul vehicolului, în benzinării şi la toate magazinele de vânzare ale automobilelor.

Motorina va fi notată cu litera „B” încatrată într-un pătrat. În funcție de cantitatea de bio-diesel denumirile motorinei clasice vor fi de „B7” și „B10”. Pentru motorina sintetică, tot mai des întalnită în strainătate, se va folosi denumirea de „XTL”.

Noi denumiri vor fi folosite și pentru carburanții alternativi, care vor fi etichetați cu H2 (hidrogen), GNL pentru pompele de gaz natural lichefiat și va fi încadrată într-un romb, iar pentru pompele de gaz natural comprimat se va folosi rombul și prescurtarea „GNC”.

Singurul carburant care nu își schimbă denumirea este GPL-ul clasic.

Articolul precedentBRAŞOV | Conducerea sportului românesc analizează posibila candidatură pentru organizarea JOT 2024 în județ
Articolul următorBebeluș de nouă luni implicat într-un accident de circulație la Tălmaciu