Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la putere de mai bine de două decenii, s-a adresat, joi, Adunării Federale în faţa căreia a rostit discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii – va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.

UPDATE 11.17: Președintele rus Vladimir Putin și-a început discursul către națiune. El începe prin a spune că acest discurs este o „privire către viitor”. Putin spune că sunt probleme de „rezolvat” pentru dezvoltarea țării și că a vorbit cu rușii din toată țara, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați. Liderul rus spune că se va concentra pe agenda internă.


„Cetățenii noștri din Donbas și-au dat sângele pentru a salva pământul. Această luptă este dusă de cetățenii noștri.

Stimați prieteni, apărarea suverannității are loc în toate direcțiile și în primul rând pe front. Mulțumesc tuturor celor care au trecut prin încercările războiului”, a spus Putin.

Acesta a declarat un moment de reculegere pentru soldații morți pe frontul din Ucraina.

„Nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne. Occidentalii au intenția de a ne distruge, inclusiv Ucraina. SUA vor să ne slăbească, să ne divizeze ca popor. Împreună, umăr lângă umăr, luptăm pentru Patria Mamă!”, a spus Putin.

Putin spune că afacerile rusești au trimis miliarde în organizații de caritate în ultimii doi ani. El a afirmat că oamenii trimit pachete în prima linie pentru a-i sprijini pe soldații care luptă în Ucraina, arătând că „întreaga țară este cu ei”. „Unitatea politică a Rusiei este un pilon cheie și că nu va permite nimănui să se amestece în treburile interne”, a spus Putin.

Putin se laudă cu armele nucleare

„Nu noi am început războiul din Donbas. Vom face totul ca să se termine, să alungăm naziștii, să îndeplinim obiectivele noastre! Occidentalii spun că intenționăm să amplasăm arme atomice în spațiu: Această este doar o minciună pentru a ne face să arătăm prost. Și trebuie să ne amintim aici că în ultimii 15 ani am propus limitarea utilizării armelor nucleare. Folosim rachetele hipersonice Kinjal. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire”, a precizat președintele Rusiei. 

„Vom lucra cu aliații noștri să construim un nou sistem monetar internațional. Occidentul își discreditează propriul sistem bancar. Rusia își dezvoltă dialogul cu țările asiatice, cu continentul africa, suntem susținători sinceri ai suveranității lor. Dezvoltăm relații cu țările arabe, spațiu care arată o dezvoltare dinamică extraordinară.

În Occident valorile morale sunt distruse. Alegerea noastră e susținerea valorilor civilizate pe care milioane de oameni le au în lume. Rusia se confruntă cu o problemă de natalitate, dar e o problemă la nivel global. Mulți factori influențează acest declin. Rusia luptă cu asta la toate nivelurile guvernului și autorităților. Religia noastră și valorile noastre morale sunt importante – familiile mari trebuie să devină regula”, a mai spus Putin.

UPDATE 10.30 – La fel ca anul trecut, mesajul lui Vladimir Putin va fi difuzat pe ecrane uriașe de publicitate de pe străzile Moscovei astfel încât șoferii blocați în traficul capitalei ruse vor putea urmări de-a lungul discursului președintelui.

Semn că planurile pentru următorul mandat prezidenţial sunt deja făcute, şeful statului a declarat miercuri că în discus vor fi stabilite sarcini pentru cel puţin următorii şase ani.

Cu toate acestea, conţinutul discursului este în mod tradiţional ţinut secret până la citirea lui, notează Interfax.

În fiecare an, preşedintele Federaţiei Ruse se adresează Adunării Federale cu un discurs în care rezumă rezultatele şi stabileşte orientările strategice pentru viitor.

Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului – n.r.), la discurs participă, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, că şi reprezentanţii unor mass-media străine vor transmite de la faţa locului.

De obicei, sunt cam 1.000 de invitaţi. De data aceasta, ca şi în 2023, la mesaj au fost invitaţi şi participanţi la „operaţiunea militară specială” din Ucraina..

Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participanţii să treacă un test PCR pentru coronavirus. 

Discursul de joi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale va începe la prânz, ora Moscovei (11:00, ora României), la Gostini Dvor. Discursul şefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, precizează TASS.

PUTERNIC MEDIATIZAT

Mesajul lui Putin către Adunarea Federală va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe.

Zilele precedente, şeful statului le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut “zeci de contacte telefonice şi personale” – cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.
În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.

Anul trecut, în discursul din Adunarea Federală, Vladimir Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la Tratatul nuclear New START şi imediat după aceea a anulat decretul prezidenţial care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.

În anul 2018, de asemenea an electoral, Putin a dedicat o parte semnificativă a discursului descriind armele promiţătoare care au apărut în Rusia. Atunci lumea a aflat despre cele mai recente rachete Avangard, Sarmat, Kinjal şi alte sisteme. La acea vreme, Peskov a declarat că discursul va deveni baza campaniei electorale a lui Putin. Iar Comisiei Electorale Centrale nu i s-a părut că anunţul său făcut în preajma alegerilor ar fi reprezentat o încălcare a legii electorale. Nikolai Bulaev, adjunctul şefului CEC, a explicat la vremea respectivă pentru Interfax că discursul anual nu este o campanie electorală, ci “este o analiză a activităţii preşedintelui”.

RECORDURILE LUI PUTIN

Tot în acel an, 2018, Putin a ţinut cel mai lung discurs – 1 oră şi 55 de minute. A avut şi cel mai lung text – 11.428 de cuvinte.

Cele mai scurte discursuri au fost rostite de şeful statului în 2004 şi 2005 – au durat 48 de minute fiecare. Cel mai concis din punct de vedere al numărului de cuvinte a fost primul discurs al lui Putin în acest format, în 2000 – 5.146 de cuvinte. În medie, discursurile din anii precedenţi au durat 1 oră şi 10 minute şi au cuprins peste 7.000 de cuvinte.

Mesajele din discursul anual au un caracter de recomandare şi nu sunt acte juridice, dar în ultimii ani au căpătat caracterul unor iniţiative legislative: ele conţin instrucţiuni specifice ale preşedintelui către guvern. În plus, ca urmare a adresării, se emite o listă de instrucţiuni. Anul trecut, aceasta cuprindea 35 de instrucţiuni.

VA MENŢIONA TRANSNISTRIA?

Anul acesta, dincolo de suspansul legat de „surpriza” pe care o poate pregăti Putin, publicul din Moldova, România şi Ucraina aşteaptă să vadă dacă liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatistă nerecunoscută tocmai a cerut, miercuri, ajutor şi protecţie din partea Moscovei în faţa „prigoanei” Chişinăului. Înainte de rezoluţia votată miercuri la Tiraspol, se făceau speculaţii că Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin şi ar putea cere alipirea la Federaţia Rusă.

„Nu exclud că Putin va face referire la Transnistria şi la faptul că acolo sunt 200 de mii cetăţeni ruşi, aşa cum a făcut-o recent Lavrov (ministrul rus de externe – n.r.). Şi va scăpa o lacrimă pentru suferinţele populaţiei din regiune. Dar nu cred că există şanse să spună că recunoaşte independenţa Transnistriei (proclamată în 1990 şi nerecunoscută până acum de Rusia)”, a declarat miercuri, la Euronews, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia cu Tiraspolul. „Apeluri de genul acesta (rezoluţia votată miercuri de Tiraspol) au mai fost, nu este ceva nou”, a adăugat oficialul de la Chişinău, subliniind că de data aceasta nici măcar Tiraspolul nu a cerut anexarea.

Articolul precedentCutremur de 4.3 grade Richter, în România, zona Vrancea
Articolul următorCoaliția caută viitori aleși! Sondaje pe bandă rulantă pentru Capitală