Comisia de Muncă din Senat a respins, miercuri, iniţiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleşilor locali. Aleșii USR au fost singurii care au votat favorabi, în timp ce senatorii PSD, UDMR şi AUR au votat împotrivă, iar senatorii PNL s-au abţinut. S-au înregistrat 7 şapte voturi “pentru” respingere proiectului, 4 voturi “împotrivă” şi două abţineri.

Deputatul Ion Rotaru (PSD), preşedintele comisiei de Muncă, a ţinut să precizeze că subiectul pensiilor speciale ale primarilor şi a preşedinţilor de CJ reprezintă ”este o chestiune delicată, şi trebuie tratată ca atare”, potrivit Agerpres.

Ministerul Dezvoltării, reprezentat la ședință prin Marian Marinescu, a spus că sunt argumente pro și contra dar că sunt aleși locali care au 2-3-4 mandate și sunt în imposibilitatea de a-și putea plăti măcar prezenta la un azil de bătrâni, astfel că Guvernul lasă la latitudinea Parlamentului să decidă cu privire la acest subiect.

Potrivit art. 210 din OUG 57/2019, se acordă o pensie specială persoanelor care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean sau vicepreşedinte al consiliului judeţean. Prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar a fost prorogată de mai multe ori.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Senatului, for decizional în acest caz.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentVremea 3 februarie – Fenomene extreme, rafale puternice și ninsori – Care sunt zonele vizate
Articolul următorCîțu, îngrijorat de rata inflaţiei: O creştere ar însemna pentru românii cu venituri mici “o taxă pe sărăcie”