Sâmbătă, 8 iunie, la Rășinari a fost organizată Ziua Vărzarului, celebra plăcintă cu urdă și mărar. În monografia comunei Rășinari din anul 1915, este menționat faptul că vărzarul nu lipsea niciunui bun creștin de pe masa de Rusalii.

Evenimentul a fost împărțit în trei etape pe durata a trei ore și jumătate. Tramvaiul a preluat invitații din stația Dumbrava și i-a adus la Rășinari. La sosire participanții au fost întâmpinați de Călușarii din Rășinari care i-au servit cu „vărzar”, renumita plăcintă din comună, o plăcintă dulce cu urdă și mărar, gogoși și sirop.

„A devenit deja o traditie sa sărbătorim la Rășinari, „vărzarul” plăcinta cu urdă și mărar, care le Rășinari se pregătește cu ocazia Rusaliilor. Este minunat faptul că, an de an, avem tot mai mulți participanți care sunt interesați de traditia culinară a zonei noastre.”- Bucur Bogdan, primarul comunei Răsinari.

După degustare, la ora 11:30 a avut loc o demonstrație de gătit vărzar, pentru a arăta tuturor oaspeților modul de preparare.

„Ne bucură faptul că putem arata participanților cum se prepară vărzarul si putem implica activ copiii intr-o eveniment culinar care duce mai departe tradițiile zonei.” – Carmen Ghidiu, presedinte Asociatia Pensiunilor Agroturistice Rasinari.

Formația Banda CPO din Orlat împreună cu Călușarii Rășinariului au întreținut atmosfera până la ultima parte a evenimentului atelierul mult așteptat, dedicat copiilor, atelierul de pregatit cocoloși cu brânză. Copiii au învățat să prepare „cocoloși cu brânză” de la rășinăreni.

„A fost un eveniment minunat pentru copii, dar și pentru noi adulții, am descoperit o parte din tradițiile zonei, am cunoscut oameni din Rășinari iar gustul plăcintelor este categoric unic. A fost locul ideal pentru a petrece așa o zi frumoasă!” – Andreea Constantin, participant la eveniment.

Evenimentul s-a încheiat în jurul prânzului, atunci când tramvaiul a pornit înapoi către Sibiu și a fost organizat de Primăria Comunei Rășinari și Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari (APAR).

Articolul precedentOcna Sibiului și Cârțișoara au semnat “Jurământul de înfrățire” cu o localitate din Franța
Articolul următorCodul galben de instabilitate atmosferică prelungit și astăzi