Într-un interviu pentru Digi24, Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a precizat că se pregătesc sancțiuni serioase, atât din partea NATO cât și din partea UE, în cazul izbucnirii unui conflict militar în Ucraina. Ministrul a mai precizat că “există promisiuni pentru o nouă întâlnire între Lavrov și Blinken”.

Eu sper că partea rusă va analiza cu foarte multă atenție propunerile pe care NATO le-a înaintat spre partea rusă. A existat o întâlnire în formatul Rusia-Ucraina-Germania-Franța. După acea rundă de discuții care a durat mai mult de opt ore a rezultat un tip de înțelegere care fixează încă o întâlnire peste două săptămâni, în același format. Noi sperăm ca dialogul să nu eșueze. Lavrov spunea că există totuși anumite aspecte pe care s-ar putea angaja la un dialog. El le-a numit secundare, dar sunt aspecte importante, care merită discuții“, a mai declarat ministrul Aurescu.

Acesta a mai transmis că România nu are nimic împotriva unei inspecții a Federației Ruse la baza militară de la Deveselu, unde guvernul de la Moscova suspectează că ar exista rachete ofensive: „Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu și să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi. Nu există niciun fel de amenințare față de Federația Rusă. Dar există în același timp și o cerință de reciprocitate“.

În ceea ce privește condițiile actuale din Ucraina, ministrul spune că “situația de securitate nu este de așa natură încât să necesite o evacuare a personalului diplomatic“, la câteva zile după ce SUA au decis evacuarea membrilor familiilor diplomaților americani din Kiev. Aurescu a precizat însă că “dacă există membri de familie (ai diplomaților români din Ucraina) care vor să plece, pe bază voluntară, pot să o facă“.

Ministrul a reamintit că România nu va trimite soldați în Ucraina, dar, în cazul unor solicitări, va contribui prin alte mijloace.

Biziday

Articolul precedentAnaliză. Uniunea Europeană ar putea face față unei opriri totale a gazelor rusești, dar numai pe termen scurt
Articolul următorComitetul interministerial a aprobat proiectul Autostrăzii Sibiu – Făgăraş