Ministrul Finanțelor – Adrian Câciu spune că datele macro arată că avem un deficit comercial în creștere, în ciuda unor „abordări spectaculoase” precum că am fi „tigrul Europei” referitor la economie.

 

„Situația e complicată din toate punctele de vedere. Dincolo de partea aceasta care, evident, se resimte la nivel de economie, de cetățean, noi avem niște dezechilibre macroeconomice care s-au adâncit în ultimii ani. Știu, au fost o serie de abordări, „tigrul Europei” și alte sintagme de genul acesta folosite spectaculos, dar oricine se uită pe statistici și pe datele macro vede că avem un deficit comercial în creștere, o presiune pe cursul valutar pentru că ai importuri, vede că avem un deficit de concurent mare, un deficit bugetar care trebuie redus. Presiunile sunt extraordinar de mari de a veni, totuși, cu o compensare și în zona de viață economică pentru că avem putere de cumpărare pierdută, care n-a fost recuperată de pe timpul pandemiei. N-a fost încă recuperată.

În momentul în care te focusezi doar pe cifre statistice, a crește PIB-ul… PIB-ul este până la urmă dat de niște componente. De exemplu, când una din componente care înseamnă consum scade pe partea privată, o compensez pe partea de consum guvernamental, adică pe deficit”

Articolul precedentMarcel Ciolacu anunță pornirea a 3 hidrocentrale oprite de insecte inchipuite
Articolul următorLa ce BOLI GRAVE ești predispus, în funcție de grupa de sânge