Sâmbătă și duminică, o țesătoare din Gura Râului îi va învăța pe vizitatorii Muzeului ASTRA cum se țese un brâu tricolor.

Muzeul ASTRA pregătește o serie de activități interactive, atât înainte, cât și de Ziua Națională a României. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, între orele 10-16, în cadrul atelierelor desfășurate sub egida programului “Animă ASTRA”, o țesătoare din Gura Râului vine la Muzeul ASTRA să-i învețe pe vizitatori cum se țese un brâu tricolor.
“Când toată recolta era strânsă de pe câmp, începea munca femeilor la războiul de țesut. Se torcea lâna, se făcea fir, apoi se urzea. Bumbacul sau arniciul (bumbac colorat) se cumpăra de la prăvălie sau de la Sibiu. Firele se încărcau pe mosoare pentru urzeală, apoi pe țeghii pentru suveicile folosite la țesut. Operațiunile premergătoare țesutului se puteau face în șezători, împreună cu alte fete și femei; de urzit și nevedit se ocupau femeile mai în vârstă, deprinse cu aceste operațiuni. Țeserea se făcea de către fiecare, în casa sa, aproape de un geam prin care să intre lumina. Se va folosi războiul de țesut orizontal, vopsit cu verde, ca și grinzile casei din Gura Râului”, a declarat dr. George Tomegea, șef secție Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală al Muzeului ASTRA.
Atelierele din “Animă ASTRA” se vor desfășura în Pavilionul Muzeal Multicultural, intrareea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Tot aici, pentru copii, va fi amenajat un atelier de împletit brățări tricolore. 
Intrarea va fi gratuită de 1 Decembrie pentru toți vizitatorii în Muzeul ASTRA.

Articolul precedentSkate park-ul de lângă Piața Obor se închide, duminică. Va fi redeschis în primăvară
Articolul următorTrei minori, prinși la volanul unei autoutilitare pe care o furaseră