Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, vine cu un nou avertisment după doi ani de pandemie.

Posibilitatea ca pandemia COVID-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea ”riscă tot mai mult să o irosească” din cauza percepţiei greşite date de cazurile uşoare de boală şi a ratei reduse a vaccinării în multe ţări care creează condiţii favorabile apariţiei unor noi variante ale coronavirusului, a avertizat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit agenţiei EFE.

Numărul ridicat de cazuri uşoare de boală în ţările cu rate ridicate de vaccinare ”impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat”, a atenţionat Tedros la o reuniune internaţională pe tema COVID-19.

Acestei idei i se adaugă situaţii foarte diferite în ţări unde nivelurile vaccinării şi testării sunt încă foarte joase, ”ceea ce creează condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”, a explicat el.

Tedros a amintit în acest comtext că 116 ţări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare anti-COVID-19 a 70% din populaţie până la jumătatea anului în curs. El a cerut comunităţii internaţionale, în special statelor dezvoltate, să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru ”Acceleratorul ACT”, programul prin care OMS şi alte organizaţii susţin distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste şi alte instrumente împotriva COVID-19.

Directorul general al OMS a cerut şi măsuri pentru ca ţările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer şi Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19, potrivit Agerpres.

Articolul precedentZI LIBERĂ pentru românii care completează formularul online la RECENSĂMÂNTUL populației
Articolul următorPLANUL ASCUNS al lui Putin. Fost șef al Armatei: cât de pregătită este România în caz de război