Decorațiunile de Crăciun pot aduce cu ele o mulțime de bucurii și emoții festive, însă puțini sunt conștienți că acestea pot deveni o sursă de pericol pentru sănătatea noastră, mai ales dacă sunt vechi de zeci de ani. 

Chiar și atunci când ne concentrăm asupra curățeniei casei în această perioadă, starea decorațiunilor de iarnă este adesea neglijată. Ne întrebăm câți dintre noi se gândesc să spele sau să dezinfecteze globurile, beteala și alte obiecte care fac casa noastră să intre în atmosfera de sărbătoare, dar pot ascunde riscuri neobservate.

Pericolul decorațiunilor de Crăciun

„Deși petrecem mult timp curățându-ne casele înainte de sărbători, de multe ori starea decorațiunilor noastre de Crăciun este o chestiune la care ne gândim pe urmă. Așa că ar putea trece ani între curățenie”, explică Jordan Harvey, directorul general al companiei de curățenie Hashtag Clean, cu sediul în Crawley, citat de publicația britanică Daily Mail

Un brad natural poate crește numărul sporilor de mucegai din aer, iar acest lucru poate irita ochii și pielea, poate înfuda nasul și poate provoca tuse, spune expertul în curățenie citat.  Mai mult decât atât, acesta poate adăposti gândaci sau dăunători care răspândesc boli, scrie Tabu.ro.

Pe de altă parte, decorațiunile păstrate în pod sau în debara, sunt pline de praf și murdărie, lucru care poate declanșa strănut, tuse și, în cazuri grave, atacuri de astm. Totodată, spațiile de depozitare pot fi umede, lucru care poate duce la mucegăirea decorațiunilor. 

„Dacă nu sunt păstrate curate și depozitate corect, atunci decorațiunile ar putea deveni umede și prăfuite – putând deveni un teren propice pentru mucegai.”, avertizează directorul general al companiei de curățenie Hashtag Clean. Acesta afirmă că sporii de mucegai „ar putea provoca o acutizare a alergiilor sau afecta persoanele care suferă de astm, ceea ce, în cel mai rău caz, ar putea duce la probleme respiratorii”, potrivit sursei citate. 

Și bradul de Crăciun va avea un impact asupra înmulțirii acestora, de aceea specialistul în curățenie recomandă alegerea unui brad artificial, mai ales dacă există persoane cu alergii în casă. 

Articolul precedentO nouă metodă de înșelăciune online face victime: femeie lăsată fără 111.000 de lei
Articolul următor„Doctor de nota 10″, o nouă emisiune la Realitatea PLUS, cu Adina Alberts – Aducem în fața ta profesioniști desăvârșiți, în fiecare duminică, de la ora 10.00