Praznicul Botezului Domnului a adunat şi în acest an mii de credincioşi în Piaţa Mare din Sibiu la sfinţirea cea mare a apei.

Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul şi prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice universitare şi slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Sfânta Liturghie s-a încheiat pe scena amenajată în Piaţa Mare, după săvârşirea sfinţirii celei mari a apei. Alături de ierarh şi slujitorii Catedralei mitropolitane s-au aflat toţi preoţii de la bisericile din Sibiu, iar Piaţa Mare a fost plină de credincioşi din toate comunităţile parohiale.

În cuvântul de învăţătură şi de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat atât importanţa praznicului Bobotezei, cât şi foloasele duhovniceşti şi trupeşti ale agheasmei mari.

„Ziua de Bobotează se mai numeşte şi «Epifania», ziua arătării, a descoperirii lui Dumnezeu în Treime. Preasfânta Treime se arată acum atât cât este în posibilitatea noastră de a înţelege Taina Sfintei Treimi. Fiul lui Dumnezeu Întrupat a intrat în apa Iordanului. Tatăl din cer a confirmat că este Fiul Său şi apoi, în chip văzut, Duhul Sfânt a apărut în chip de porumbel deasupra Fiului pentru a confirma, a adeveri cuvântul Tatălui. Dacă L-am văzut Prunc şi ne-am bucurat de Naşterea Sa, acum la Botez Îl vedem începând lucrarea Sa sfinţitoare şi mântuitoare”, a subliniat ierarhul.

Peste 17.000 de sticle de 0,5 litri cu apă sfinţită şi patru butoaie de câte 500 de litri fiecare au fost pregătite pentru a fi împărţite credincioşilor la finalul slujbei de sfinţire.

Imagine

Imagine

Imagine

Articolul precedentCotația aurului a atins, luni, cel mai înalt nivel
Articolul următorStructura anului şcolar 2020-2021, în dezbatere publică. Sunt propuse două vacanțe de primăvară