Peste 50 de primari din întreaga țară au fost prezenți vineri, 11 octombrie, la Sibiu pentru a participa la ședința Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România. Este vorba despre o întâlnire de lucru la care au fost invitați  toți primarii de municipii din România.

Principalele subiecte ale acestei ședințe au fost legate de absorbția fondurilor europene în acest ciclu financiar și problemele cu care se confruntă primăriile în accesarea acestor fonduri. S-a discutat, de asemenea despre soluții pentru debirocratizarea procedurilor și ghidurilor pentru următorul ciclu, dar și despre importanța aprobării bugetului de Stat pentru anul viitor cât mai repede, pentru ca primăriile să își poată stabili prioritățile investiționale.

„Așa cum am solicitat și guvernelor precedente, vom solicita și viitorului guvern mai multă predictibilitate în alocarea sumelor din bugetul de Stat către administrațiile publice locale, în speță către municipii, prin introducerea cotei de 60% alocare directă din impozitul pe venitul global în Legea Finanțelor Publice. Astfel, vom ști din timp pe ce bani contăm pentru proiectele noastre. Acești bani revin de drept comunităților pentru că cetățenii i-au generat și e logic să se întoarcă în orașul lor, pentru investiții”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

După ședință, primarii prezenți în Sibiu au făcut un tur în centrul istoric al orașului, au vizitat sediul Primăriei și imobilul istoric din Piața Mică nr. 22, și au văzut exemple de bune practici în reabilitarea patrimoniului construit.

După-amiaza, grupul a participat alături de sibieni la un concert susținut de Orchestra Metropolitană București, condusă de dirijorul Daniel Jinga, un spectacol oferit de Asociația Municipiilor din România în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu pentru sibieni si oaspeți.

Ziua s-a încheiat cu o cină tradițională românească cu produse locale, în contextul titlului de Regiune Gastronomică Europeană deținut de Sibiu în acest an. Atmosfera a fost întreținută de Junii Sibiului cu o scurtă demonstrație de dansuri populare din toate regiunile țării.

Articolul precedentMai puține posturi de directori la CNAIR în urma noii organigrame
Articolul următorPovestea „Motanul încălțat” prezentată într-un proiect muzical pentru 500 de copii