Săptămâna trecută a fost dedicată de către polițiști conștientizării participanților la trafic cu privire la importanța purtării centurii de siguranță și utilizării dispozitivelor de retenţie pentru copii. Activităţile s-au înscris în calendarul european al Poliţiilor Rutiere – “TISPOL SEATBELT”.

Între 11 – 17 martie, polițiștii rutieri sibieni au controlat 1.745 de autovehicule și au aplicat 617 sancțiuni contravenționale persoanelor depistate fără centura de siguranță. De asemenea, 46 de conducători auto au fost sancționați deoarece foloseau telefonul mobil fără dispozitiv hands – free.

Recomandările polițiștilor

Pentru siguranța tuturor în traficul rutier, principalele aspecte de care conducătorii auto trebuie să ţină seama sunt următoarele:
* Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;
* Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;
* Copiii cu vârsta de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucţiunilor de montare furnizate de producător.
Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei de deplasare a autovehiculului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.
Nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, va fi sancționată după caz: 2 sau 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare;
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul şi tractor agricol sau forestier de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte amendă.
Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate este taxată cu 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare.
Nerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă se sancționează cu 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare.
Polițiștii sibieni continuă activitățile având drept scop principal prevenirea victimizării prin accidente rutiere şi creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la trafic.

Articolul precedentUPDATE: Incendiu de vegetație uscată și pădure de pin în Roșia
Articolul următorAu început simulările pentru BAC. Barbu și Arghezi printre subiectele de la română