Peste 100 de spectatori au fost prezenți marți, la Biserica Evanghelică “Sf. Ioan” din Sibiu, pentru a asista la concertul de deschidere din cadrul Festivalului “Musica Ricercata Opus 1”.

Evenimentul intitulat ”Phantasia Cibiniensis” a marcat prima dintre cele patru zile de festival și i-a avut ca soliști pe renumitul flautist Matei Ioachimescu și pe clavecinista Brita Falch Leutert.

Cei doi muzicieni au construit un concert imaginativ, folosind “Fanteziile pentru flaut solo” ale lui Georg Philipp Telemann, puse în același context interpretativ cu compozițiile lui Carl Philipp Emanuel Bach, fiul lui Johann Sebastian Bach.

“Piesă de referință pentru repertoriul baroc al flautului, cele douăsprezece fantezii ale lui Telemann reprezintă o operă completă, plină de provocări tehnice, muzicale, dar mai ales , intelectuale. O sursă extraordinară de forme stilistice diverse, de afecte și retorică barocă, fiecare fantezie în parte reprezintă o invitație la interpretări personale, provocând flautistul la un dialog cu sine însuși.  În același timp, ultima sonată pentru flaut și clavecin a lui Carl Philipp Emanuel Bach, Sonata pentru flaut și bas continuu în Sol Major “Hamburg”, Wq.133, este scrisă în cel mai pur stil galant, provocantă din punct de vedere al tehnicii instrumentale și al emoțiilor transmise, puternic ornamentată cu o formă ce se deosebește clar de sonatele pentru flaut scrise panaă atunci , care ne face să îl vedem pe Carl Philipp Emanel Bach ca pe primul compozitor de avangardă din istoria muzicii”, a declarat flautistul Matei Ioachimescu.

Din programul serii de marți a făcut parte și piesa unui compozitor anonim transilvănean, piesă al cărei manuscris a fost descoperit și transcris de dirijorul Gabriel Bebeșelea. La eveniment au luat parte personalități consacrate din lumea culturală sibiană, dar și elevi și studenți veniți aici din dorința de a-și lărgi sfera orizontului muzical prin intermediul acestui festival, aflat la prima ediție.

Festivalul continuă astăzi cu două evenimente. În Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu va avea loc, cu începere de la ora 19.30, o convorbire cu publicul despre cercetarea și interpretarea manuscriselor, susținută de către dirijorii Kurt Philippi și Gabriel Bebeșelea. Conferința va fi moderată de către Smaranda Bălan. Al doilea eveniment al serii îl constituie recitalul ”Duo Iancu-Lobonț” (Olivia Iancu – theorba / Claudiu Lobonț – theorba). Concertul intitulat ”Phantasia Transylvanica” se va desfășura la Biserica Franciscană din Sibiu, cu începere de la ora 21. Intrarea la ambele evenimente este liberă.

Muzica Ricercata este un proiect născut în 2017, când un grup de muzicieni din întreaga țară au decis să ofere o nouă abordare asupra muzicii, nu doar în privința repertoriului, ci și a interpretării.

Turneul național BaROCKIN’ Transylvania, care a început pe 16 iulie prin festivalul de la Sibiu are misiunea de a interpreta, după trei secole de liniște, lucrări muzicale compuse în Transilvania ale căror manuscrise au fost descoperite de către dirijorul Gabriel Bebeșelea în arhivele de la Sibiu – în parteneriat cu Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Asociația pentru Muzică , Artă și Cultură.

Articolul precedentIncendiu la acoperișul unei case, în Apoldu de Sus
Articolul următorBărbat găsit de polițiști după ce s-a sustras de la executarea unui an de închisoare