Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat marţi, într-discurs adresat naţiunii, o încălcare a “suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a Ucrainei după recunoaşterea independenţei celor două “republici” separatiste Donbas de către Moscova, de care el afirmă că “nu îi este frică”, scrie AFP.

 

“Ucraina consideră cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru”, a spus el, adăugând că ucrainenii sunt “pe pământul lor” şi “nu se tem de nimic sau de nimeni” şi nu vor ceda “nicio singură bucată din ţară”.

Pe de altă parte, el a declarat că aşteaptă pentru ţara sa un sprijin “clar” şi “eficient” de la aliaţii occidentali în faţa Rusiei, după ce Moscova a recunoscut “republicile” separatiste din estul Ucrainei.

 

“Aşteptăm un sprijin clar şi eficient de la partenerii noştri”, a spus Volodimir Zelenski.

“Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten”, a adăugat şeful statului ucrainean.

 

Statele Unite au dezvăluit primele sancţiuni după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Ucraina, dar au rămas vagi cu privire la răspunsul lor la trimiterea de forţe ruse de “menţinere a păcii” în aceste teritorii, comentează AFP.

Manevrele lui Vladimir Putin “contrazic direct presupusul angajament al Rusiei faţă de diplomaţie”, a criticat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Ca răspuns, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk din sud-estul Ucrainei.

Joe Biden l-a informat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre aceste măsuri, reafirmând “angajamentul Statelor Unite” la respectarea “integrităţii teritoriale a Ucrainei”, potrivit Casei Albe.

 

Dar un înalt responsabil al administraţiei americane a părut să semene îndoieli în legătură cu fermitatea Statelor Unite atunci când trupele ruse vor intra în aceste teritorii, aşa cum le-a dat ordin Vladimir Putin.

“Vom urmări foarte îndeaproape ce fac în orele şi zilele următoare. Iar răspunsul nostru va corespunde acţiunilor lor”, a spus el, amintind că forţele ruse operează în secret în Donbas de opt ani.

“Forţe ruse care intră în Donbas nu ar fi ceva nou”, a adăugat el, fără a menţiona faptul că trupele ruse ar trece peste o frontieră recunoscută internaţional pentru a merge în această regiune separatistă.

Washingtonul îşi va continua eforturile diplomatice “atât timp cât tancurile ruseşti nu vor fi în mişcare”, a precizat acest înalt oficial sub protecţia anonimatului.

Cele două teritorii separatiste Doneţk şi Lugansk au deja relaţii extrem de limitate cu Statele Unite. Dar aceste sancţiuni anunţă o nouă fază în ceea ce ar putea deveni în curând cea mai periculoasă confruntare dintre Occident şi Moscova de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

“Alte măsuri” vor fi dezvăluite marţi, a spus responsabilul american, fără a oferi alte detalii.

În paralel, Uniunea Europeană a făcut cunoscut că îi va sancţiona “pe cei care sunt implicaţi” în decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa acestor teritorii ucrainene.

Premierul britanic Boris Johnson a promis şi el sancţiuni “importante”.

Anunţul lui Vladimir Putin a fost făcut într-un moment în care occidentalii avertizează asupra iminentei invazii a Ucrainei, la frontierele căreia, potrivit Washingtonului, peste 150.000 de militari ruşi aşteaptă de săptămâni întregi.

Casa Albă a ţinut să sublinieze că sancţiunile anunţate luni sunt “distincte” şi “se vor adăuga” măsurilor economice “rapide şi severe” pregătite de Washington şi aliaţii săi în cazul unei invazii.

Aceste sancţiuni ar face din Moscova un “paria pentru comunitatea internaţională”, a avertizat vineri un înalt responsabil al executivului american.

Rusia ar fi “izolată de pieţele financiare globale şi lipsită de cele mai sofisticate aporturi tehnologice”, a ameninţat el.

Washingtonul a afirmat în repetate rânduri că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe mare, nu va intra în funcţiune dacă Moscova va ataca Ucraina.

Articolul precedentVremea 22 februarie – O săptămână extrem de călduroasă pentru această dată a anului
Articolul următorCe presupune, de fapt, tratatul de cooperare Rusia-Donbas. PLANUL SECRET al lui Putin