Programul “Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019” (SRGE 2019) a fost lansat miercuri, 21 noiembrie, la București, la Clubul Diplomatic.

Evenimentul a avut loc în prezența a 400 de oaspeți, fiind onorat de prezența președintelui României, Klaus Werner Iohannis, și a ambasadorilor, parlamentarilor, oamenilor de afaceri, reprezentaților administrației locale și a personalităților din domeniu care au dorit să fie alături de Regiunea Sibiu la începutul acestui program de importanță națională și europeană.

“Sibiu Regiune Gastronomică – un eveniment pe gustul meu. Vă felicit pe toți cei care v-ați implicat și ați crezut că Sibiul are potențialul pentru mai mult. Apreciez foarte mult că ați reușit ca dintr-un proiect incipient în 2014 să aduceți laolaltă foarte mulți actori locali și să promovați regiunea Sibiului. Această abordare regională este una autentic europeană și din acest punct de vedere sunt convins că va fi un mare succes. Dar și dintr-un alt motiv: mâncarea din Sibiu și din Mărginime realmente este cea mai bună”, a afirmat președintele României, Klaus Werner Iohannis.

Gazda evenimentului a fost Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

“Sibiul are experiența programelor europene de mare anvergură, dar nu s-a oprit la Capitala Culturală Europeană. Anul 2007 a fost doar începutul unei strategii de dezvoltare a orașului bazată pe cultură. Din această strategie s-a născut și programul pe care îl lansăm astăzi: Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Vă invit să vizitați în 2019 Sibiul și județul Sibiu, această minunată zonă din centrul României, să vă bucurați de evenimentele care se vor desfășura în orașul nostru și să participați la acestea”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

“Într-o zi, cineva m-a întrebat ce gust cred eu ca are Sibiul. Aș zice că are gust de poveste, de prăjitură de casă, de copilărie fericită, gust de pădure și de munte, dar și gust de teatru și de muzică bună. Ne propunem să întărim legătura dintre urban si rural, să sprijinim cât mai mulți producători autentici și să facem „Bunătățile de la Sibiu” prezente pe masa românilor de pretutindeni”, a continuat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

La acest eveniment a fost lansată oficial moneda locală a Sibiului – SibCoin – un instrument de promovare a producătorilor și produselor locale și un sistem de bonificație pentru turiștii care vor veni să se înfrupte din bunătățile Sibiului și să trăiască o experiență completă a gusturilor.

Cu această ocazie, a fost prezentat oficial parteneriatul Programului SRGE 2019 cu Lidl, care a lansat joi, 22 noiembrie, Săptămâna Sibiană în toate magazinele din țară. Cumpărătorii vor putea găsi aici produse locale sibiene.

După momentul oficial de deschidere, oaspeții au fost conduși de organizatori în Piața cu Bunătăți, cortul unde producătorii, artizanii și bucătarii locali au demonstrat pe viu cum funcționează la Sibiu lanțurile scurte de economie locală și regională. Aici, musafirii s-au bucurat de gusturi autentice, au ascultat muzică de calitate și au încercat meniuri precum sloi de oaie cu struguri murați, caș cu miere la cuptor, pastă de jumări, păstrăv marinat cu hrean și afine, tarte cu fructe de sezon, pâine de casă, miere, dulcețuri, țuică și vin.

În Stâna Ciobănească, bucătari de top din Sibiu și din întreaga țară au pregătit live bucate tradiționale precum șa de oaie rumenită în vatră cu lemne, mămăligă prăjită pe grătar și sos de leuștean și batal la proțap prăjit ca în Mărginime servit cu pită cu crumpene pe vatră. În zona de fine dining, oaspeții au fost îmbiați cu bucate precum salamul de urs servit cu așchii de brânză îmbătrânită cu nucă și fiertură de mănătarcă. Din meniul serii a făcut parte și “cheptul de rață de pe Hârtibaci ținută la fum și unsă cu jintiță de la stână” (alături de alte aproape 40 de preparate), toate pregătite cu drag și pricepere de chefii membri ai asociației culturale ACEEA, partener al programului.

Articolul precedentMarți și miercuri se întrerupe curentul pe 8 străzi din Sibiu
Articolul următorA lovit o femeie cu maşina şi a fugit de la locul accidentului