Vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B ar putea deveni obligatorie în România chiar de la finalul lunii viitoare.

Actul normativ care prevede obligativitatea vaccinării copiilor se află pe masa deputaților, urmând să fie dezbătut odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare.

Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017.

Acesta prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat.

Părinţii care refuză să participe la acțiuni de informare referitoare la beneficiile imunizării, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Părintele poate refuza imunizarea copilului său doar dacă cel mic prezintă una sau mai multe reacții adverse la anumite vaccinuri, iar intoleranța va fi atestată printr-un certificat.

Copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau în școli, iar unitățile de învățământ vor afi obligate să solicite, la înscrierea minorului, o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

 

Articolul precedentPrimul deces din cauza gripei, în județul Sibiu. Bărbatul s-ar fi îmbolnăvit într-o stațiune din Vâlcea
Articolul următorBulgaria va adopta moneda euro