Dacă emisiile nu vor fi reduse până în 2030, va fi aproape imposibilă ținerea fenomenului sub control, cu efecte devastatoare până la sfârșitul secolului.

Grupul Interguvernamental de Expertiză pentru Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul ONU a dezvăluit un plan pentru a limita cauzele fundamentale ale schimbărilor climatice periculoase și îndeamnă la măsuri “rapide, profunde și imediate” pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2). IPCC avertizează că, chiar dacă toate politicile de reducere a carbonului pe care guvernele le-au pus în aplicare până la sfârșitul anului 2020 au fost pe deplin implementate, temperatura globală va continua să se încălzească cu +3,2 grade Celsius în acest secol (dublu peste ținta asumată), iar “rezultatele vor fi catastrofale”, a declarat secretarul general al ONU. Creșterea temperaturii va provoca “valuri de căldură fără precedent, furtuni terifiante și lipsuri de apă pe scară largă” pe întreaga planetă. 

Potrivit cercetătorilor, omenirea trebuie să rămână la o țintă de creștere de sub 1,5 grade Celsius în acest secol, pentru a evita un dezastru. Dar menținerea temperaturilor scăzute va necesita schimbări masive în rândul producției de energie, în industrie, transport, iar tiparele de consum și modul în care tratăm natura trebuie schimbate urgent.

Următorii câțiva ani sunt critici, spun cercetătorii, pentru că, dacă emisiile nu vor fi reduse până în 2030, va fi aproape imposibilă limitarea încălzirii la sfârșitul acestui secol. “Raportul ne spune că am atins punctul acum sau niciodată de a limita încălzirea la 1,5°C”, a declarat autorul principal al studiului.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că 99% din populația lumii respiră aer poluat. Agenția de sănătate a ONU a cerut sporirea măsurilor pentru a reduce consumul de combustibili fosili, generatori de poluanți, care cauzează probleme respiratorii și de flux sanguin și provoacă milioane de decese anual.

Surse: BBCEuronews / BIZIDAY

Articolul precedentBraconaj piscicol pe râul Olt! Doi brașoveni au rămas fără 151 de kilograme de pește
Articolul următorVIDEO Joe Biden îl numește din nou pe Vladimir Putin “criminal de război” și cere ca acesta să fie judecat