An employee walks among newly produced cars at a park of Chana Auto Co. Ltd in Chongqing Municipality April 22, 2009. China will expand an existing subsidy scheme to encourage the replacement of old cars and buses as part of efforts to stimulate the domestic auto industry, the Ministry of Commerce said on Wednesday. REUTERS/Stringer (CHINA TRANSPORT BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA

Registrul Auto Român (RAR) a lansat aplicația gratuită „Istoric vehicul”. De astăzi, 21 martie, orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate verifica istoricul acestuia. Singura condiție este ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR). Tot ce trebuie să facă este să acceseze site-ului oficial al instituției.

Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația „Istoric vehicul” adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile pe care le-am considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.

Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții, care sunt detaliate în momentul accesării aplicației „ISTORIC VEHICUL”.

Dacă aplicația se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul în consecință. Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.

Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză. Principalele beneficii se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul.

„În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informațiilor pe care le oferim, prin includerea și a unor date referitoare la eventuale daune și/sau reparații care interesează structura de rezistență a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informații care nu ne aparțin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri. Deocamdată să reținem că, prin lansarea aplicației gratuite „ISTORIC VEHICUL”, RAR se poziționează consecvent alături de cetățenii de bună credință îndreptățiți să beneficieze de servicii moderne și utile”, spune Roxana Dima, purtător de cuvânt RAR.

Articolul precedentVIDEO | Rareș Bogdan, primul pe lista PNL la europarlamentare, prezentat la Sibiu: “Voi avea un birou de europarlamentar la Sibiu!”
Articolul următorPeste 290 de locuri de muncă vacante în Europa