Având în vedere că suntem foarte aproape de sezonul cald, polițiștii sibieni transmit o serie de recomandări motocicliștilor, care vor fi din ce în ce mai prezenți pe drumurile publice. Decizia a fost luată, având în vedere că motocicliștii sunt o categorie mai vulnerabilă pe șosele, iar conducerea unui motor pe drumurile României necesită atenție sporită, responsabilitate și respectarea tuturor conduitelor acestei categorii de vehicul. În cele ce urmează puteți citi integral sfaturile polițiștilor. 

„Odată cu venirea primăverii, vine și timpul scoaterii „de la naftalină” a autovehiculelor pe două roți. Polițiștii rutieri au încredere că elanul motociliștilor la început de sezon va fi unul temperat, tradus într-un mod de a conduce responsabil, preventiv și atent. Șofer de motocicletă sau șofer de mașină, este nevoie de o perioadă de acomodare a unuia cu celălalt, de readaptare a simțurilor și comportamentului adoptat în trafic.

Pentru că motocicliștii sunt o categorie mai vulnerabilă din punct de vedere al siguranței rutiere, ei sunt cei spre care ne îndreptăm azi atenția, reamintindu-le câteva reguli elementare pentru a se putea bucura la maxim de plimbarea pe două roți.

Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asigurați-vă în oglizi atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

Fiţi vizibil – purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

ASFALT USCAT! ENJOY YOUR RIDE!”

Articolul precedentAutobuzele Tursib au program special de sărbători și 1 Mai
Articolul următorMai sunt trei săptămâni de înscriere la Maratonul Internațional Sibiu