O secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu a introdus, de miercuri, servicii de recuperare pentru pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și au rămas cu probleme de sănătate. Tratamentele sunt decontate de CNAS, scrie Mediafax.

Începând de miercuri, pacienții care necesită recuperare respiratorie și neuro-locomotorie după infecția cu SARS COV-2 pot fi tratați în cadrul Secției Clinice Recuperare Medicală I a SCJU Sibiu.

Procedurile se realizează pe baza unei programări, în limita fondurilor alocate de CAS Sibiu.

„Infecția cu SARS COV-2 are un impact medical și social puternic, iar integrarea serviciilor de medicină fizică și de reabilitare medicală poate aduce multiple avantaje pentru persoanele infectate și implicit pentru societate. Tocmai de aceea am implementat aceste servicii medicale de recuperare pentru pacienții care au trecut prin această boală”, a declarat Florina Popa, medicul șef al Secției Clinice Recuperare Medicală I.

Personalul medical al secției are pregătirea corespunzătoare, iar baza de tratament a secției este dotată cu aparatură performantă necesară pentru tratarea acestor pacienți, existând și posibilitatea colaborării interdisciplinare în cadrul spitalului dacă este necesar pentru pacienții internați.

Programul de reabilitare medicală este personalizat în funcție de nevoile pacientului, deficitele funcționale și comorbiditățile existente. Reabilitarea medicală se va axa pe ameliorarea simptomelor de dispnee și a capacității fizice odată cu creșterea graduală a intensității programului de reabilitare, obiectivul final fiind ameliorarea stării fizice și a calității vieții, cu reintegrarea în mediul familial și socio-profesional”, a mai spus Florina Popa.

Cele mai frecvente sechele și disfuncții după infecția cu SARS-CoV-2 care pot fi ameliorate în urma tratamentului de reabilitare medicală sunt dispneea, deficiențele de expectorare, tiparele patologice de respirație, hiperventilarea, decondiționarea fizică și oboseală, slăbiciunea musculară severă, hipomobilitatea articulară, durerile articulare și musculare, scăderea toleranței la efort, deficitele motorii, cefaleea, durerile radiculare, paresteziile și tulburările de sensibilitate, tulburările de vorbire și deglutiție, tulburările de echilibru și mers.

În cadrul oricărui spital care asigură servicii moderne și complete, reabilitarea medicală este o componentă esențială, prin prisma faptului că se adresează unor pacienți cu patologie diversă. Faptul că în cadrul secției Recuperare Medicală I se pot efectua proceduri pentru pacienții cu sechele post Covid-19 reprezintă un importat pas înainte prin care aducem valoare activității medicale derulate în cadrul spitalului, cu atât mai mult cu cât prin recuperarea medicală se va oferi multor pacienți șansa de a se reintegra activ în viața socială, în activitățile zilnice”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Florin Neag.

Mediafax

Articolul precedentAnunț pentru pensionari! Cei care primesc banii pe card vor fi notificați pe mail
Articolul următorComisia de la Veneția cere Parlamentului o motivare clară pentru demiterea Avocatului Poporului