Comisia Europeană (CE) a prezentat joi un pachet de sprijin financiar pentru lupta împotriva coronavirusului. Finanțarea va completa o parte din cheltuielile publice cu echipamentele medicale și individuale de protecție.

Pachetul de sprijin financiar este de aproape 530 de milioane de euro pentru 20 țări. Printre acestea se află și România, care va deneficia de 14 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al CE, sprijinul financiar suplimentar va fi acordat pentru 17 state membre și trei state în curs de aderare.

Este vorba de Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru și Serbia, potrivit Mediafax.

Finanțarea va acoperi o parte din cheltuielile cu echipamentele medicale și individuale de protecție, cu sprijinul de urgență acordat populației și cu măsurile de prevenire, monitorizare și control al răspândirii bolii.

„Fondul de solidaritate al UE este o demonstrație concretă a solidarității europene în acțiune. De la crearea sa, fondul a oferit asistență și ajutor eficace pentru milioane de oameni în perioade dificile.

Anul trecut, domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a acoperi urgențele de sănătate publică de importanță majoră. Acum propunem mobilizarea asistenței financiare atât de necesare în contextul pandemiei de Covid-19”, a declarat Elisa Ferreira (foto), comisarul pentru Coeziune și reforme.

Conform CE, pachetul de ajutor propus include, de asemenea, plățile în avans în valoare de 132,7 milioane de euro primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Ungaria și Portugalia.

Contribuția financiară propusă de Comisie trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu, iar apoi ajutorul financiar va fi plătit țărilor solicitante.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentCOMTIM Timișoara, de la perla comunismului, la „afaceri” capitaliste
Articolul următorAgențiile de turism propun ca România să preia modelul Greciei pentru a redeschide sezonul turistic