Praznicul Rusaliilor a fost sărbătorit la Sibiu prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe o scenă, în curtea Catedralei Mitropolitane. Soborul de preoţi şi diaconi a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, condusă de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Credincioşii veniţi să se roage la Sfânta Liturghie din ziua Rusaliilor au respectat condiţiile impuse de autorităţi în starea de alertă în care ne aflăm, instituită pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat rolul major al Duhului Sfânt în lucrarea de mântuire a omenirii şi a vorbit despre darurile Duhului Sfânt pe care le primesc toţi cei care cred cu tărie în puterea salvatoare a Sfintei Treimi, daruri primite în Biserica lui Hristos.

“Această lucrare stă la temelia zidirii Bisericii lui Hristos, Biserică a cărui Cap a rămas Mântuitorul Însuşi, iar trupul acestui organism mistic suntem noi, toţi. Suntem toţi mădulare fiecare în parte pentru că ne alimentăm dintr-o singură sursă, care este Hristos. Şi care este viaţa Bisericii? Dacă Biserica este întemeiată de Hristos, Capul ei, şi noi suntem mădularele, noi toţi împreună, slujitori ai sfintelor altare şi credincioşi, ne alimentăm, ne hrănim întâi de toate cu Hristos. Hrana pe care o primim este Trupul şi Sângele Lui, Sfânta Euharistie, care este mai presus de orice înţelegere. Sfânta Euharistie s-a împlinit în cadrul Sfintei Liturghii prin invocarea Duhului Sfânt, atunci când am îngenuncheat şi cu toţii ne-am rugat ca Duhul Sfânt să vină peste noi şi peste aceste daruri să le binecuvânteze, să le sfinţească şi să ni le arate nouă. (…) Duhul Sfânt ne învaţă pe noi tot adevărul. Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi trimite la noi de la Tatăl, prin Fiul, harul Său mântuitor. Harul este o energie necreată care emană veşnic din Dumnezeu şi ni se împărtăşeşte nouă, transformându-se în dar. Noi putem avea multe daruri de la Dumnezeu, dar ele sunt rezultatul împărtăşirii din harul Duhului Sfânt, prin Sfintele Taine”, a spus ierarhul.

La Sfânta Liturghie au fost citite rugăciuni pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii tuturor oamenilor.

 

 

Imagine

Articolul precedentUn sibian de 80 de ani a murit, astăzi, din cauza coronavirusului
Articolul următorEdi Iordănescu nu mai este antrenorul Gazului Metan