Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 06-19.05.2021, o serie de acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, la nivelul întregii țări.
 
În toată această perioadă, au fost verificaţi 594 operatori economici, la 436 dintre aceștia, reprezentând 73,4%, înregistrându-se abateri de la prevederile legale.
 
Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 538 de sancţiuni, din care 250 avertismente şi 288 amenzi contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei.
 
Acestora li s-au adăugat și măsuri complementare, respectiv:
– oprirea temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de aproximativ 350.000 lei
–  oprirea definitivă de la comercializare, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de peste 285.000 lei.
 

„Copiii sunt cei mai importanți pentru noi, iar siguranța și sănătatea lor este o preocupare permanentă pentru ANPC. Calitatea și fiabilitatea jocurilor și jucăriilor comercializate în România este o condiție esențială pentru noi, fiind absolut necesar ca aceste obiecte să respecte toate standardele relevante, pentru a da garanția părinților că sunt sigure și le pot cumpăra liniștiți pentru copiii lor. Monitorizăm cu cea mai mare atenție acest domeniu, cu atât mai mult cu cât se apropie 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului, prilej de joacă și de cadouri, ocazie cu care și noi le urăm celor mici – La mulți ani! Să creșteți sănătoși și fericiți!”, a declarat președintele ANPC, Claudiu Dolot, care coordonează în teren controalele care au loc în această perioadă.
 
Principalele abateri constatate de echipele de comisari ANPC au fost:
 
  • Lipsa menționării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau  mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceștia pot fi contactaţi, în județele: Arad, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Gorj, Giurgiu, Teleorman, Bihor, Bacău, Iași, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Dolj și Maramureș.
  • Lipsa menţionării numărului unic de înregistrare al jucăriei, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, în județul Mehedinți.
  • Lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE, și a declarației de confrmitate, în județele: Olt, Iași, Bacău, Mureș, Covasna, Sibiu, Mehedinți, Maramureș, Brașov, Timiș, Ilfov și Galați.
  • Nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă și lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română), în județele: Hunedoara, Olt, Mehedinți, Giurgiu, Alba, Mureș, Caraș-Severin, Ialomița, Prahova, Teleorman, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Vaslui, Neamț, Bihor, Galați, Sibiu, Bacău, Covasna, Gorj, Vâlcea, Arad, Caraș Severin, Iași și municipiul București.
  • Comercializarea unor jucarii care au facut obiectul notificarilor RAPEX, în județele:Galați, Vaslui și Ialomița.
  • Nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, în județele: Mureș, Cluj, Maramureș, Giurgiu, Arad, Suceava și municipiul București.
  • Pracitici incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, în județele: Covasna și Bacău.
 
Articolul precedentBistriţeni şi sibieni prinşi pe aeroportul din Cluj cu analize medicale false
Articolul următorBilanț coronavirus 2 iunie: 164 de infectări, 62 de decese