Lucrările de pe strada Manejului nu respectă, potrivit Direcției Județene de Cultură Sibiu, principiile de restaurare, conservare și reabilitare pe care le presupun monumentele istorice categoria A, din care face parte și zidul de apărare reabilitat.

Conform DJC Sibiu, coronamentul vechiului zid de apărare de pe strada Manejului a fost iniţial decopertat, fără autorizaţie, din decembrie 2017, distrugerea lui fiind completată de intervenţiile făcute fără respectarea avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, în septembrie 2018, de o firmă contractată şi coordonată de Primăria Municipiului Sibiu.
“La primele patru arcade interioare ale zidului, dinspre strada Pompeiu Onofreiu către strada Bărbierilor, a fost distrus umărul de sprijin cu pickhammer-ul pe o lăţime aproximativă de 60 cm (15 cm în profunzime şi aproape 50 de cm în exterior), pierzându-se definitiv conservarea alternanţei nou-vechi în restaurare. Mai mult, arcele din cărămidă, care trebuiau doar completate, au fost reconstruite prin cofrare la o dimensiune inexactă, cu suport direct pe caldarâm, fără legătură cu fundaţia originară aflată sub pavaj. Dimensiunea cărămizilor folosite (cărămidă industrială Porotherm) diferă de cea originală, evacuată ca rebut în două containere. Constatările la faţa locului sunt mult mai complexe şi amănunţite şi vor face obiectul unui raport de caz punctual, cu propuneri de sancţiuni”, spun reprezentanții DJC Sibiu.
Potrivit acestora, firma nu a putut prezenta “niciun contract de supraveghere a unui paramentist şi a ignorat dispoziţiile de întrerupere a lucrărilor, până la intrarea în legalitate şi remedierea distrugerilor”.
Firma cu care Primăria a încheiat un contract este SC Gyps Construct SRL, valoarea acestuia fiind de 466.000 lei. În contract se arăta că lucrările vizau realizarea expertizei tehnice, a proiectului tehnic și execuția propriu-zisă a lucrărilor.
Zidul de pe strada Manejului datează din jurul anilor 1357 – 1366 și, pe vremuri, aici se afla Turnul Bărbierilor. Porţiunea de zid de-a lungul străzii Manejului se prezintă ca o suită de bolţi semicirculare care aveau rolul de a susţine galeria de strajă. Restaurarea zidului a fost făcută în anul 1976.

Articolul precedentDragoș Dima, noul campion la Sibiu Open
Articolul următorBRAȘOV | Fetiță de 12 ani, căzută de la etajul 4