În perioada 23 – 28 septembrie, în Pavilionul Muzeal Multicultural (sala Auditorium), are loc cel de-al 51-lea Simpozion Internaţional de Ceramică. Evenimentul are ca temă Ceramica utilitară / Ceramica rituală și este organizat în colaborare cu  Grupul pentru Cercetarea Ceramicii din Centrul Europei. 

În acest an, vor fi prezenți 70 de specialişti din ţară (Sibiu, Bucureşti, Zalău, Timişoara, Lugoj, Constanţa, Satu-Mare, Sfântu Gheorghe) şi din străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Belgia), cu cele mai valoroase rezultate în domeniul ceramicii.

,,În program sunt prevăzute dezbateri, vizite în colecţii muzeale, expoziţii, precum şi două excursii tematice la Obârşa, judeţul Hunedoara, în atelierul ultimului olar din Ţara Zarandului, Petru Borza şi la Ţiglăria tradiţională de la Apoş, judeţul Sibiu şi Fabrica Teracota din Mediaş. Tema ceramicii utilitare sau rituale din Transilvania multietnică este şi astăzi un subiect deschis cercetătorilor europeni. […] Lucrările Simpozionului se vor axa în principal pe relaţiile interetnice, de comunicare între regiuni, între comunităţile etnice, care consideră că destinul Europei, în plan cultural, este acela al investigării competente şi comparative, urmate de repertorierea sistematică, la scară continentală, a ceramicii din punct de vedere etnic şi stilistic.” , a declarat Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA.

În cadrul Simpozionului vor fi abordate teme focusate pe activități practice și de cercetare științifică despre ceramica rituală şi utilitară din domeniul istoriei, etnografiei, etnologiei, muzeologiei, arheologiei. În anii 1980 şi 2006, Sibiul a găzduit, ediţiile 13 şi 39 ale Simpozionului Internaţional de Ceramică, la Păltiniş, respectiv la Sibiu.

Articolul precedentBRAŞOV. Minoră de 12 ani, transportată la spital după ce a traversat strada printr-un loc nepermis
Articolul următorVIDEO | Ce spune mitropolitul Ardealului despre Referendumul privind definirea familiei