La praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos şi la sărbătoarea Sfântului Vasile Cel Mare, Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi format din slujitorii Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Credincioşii prezenţi în număr mare la Liturghie Sfântului Vasile cel Mare au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Laurenţiu în care a vorbit despre sărbătoarea din 1 ianuarie.

„Tăierea împrejur a fost un act din Vechiul Testament prin care se pecetluiau cei care aparţineau poporului ales. Pentru creştini acesta a fost înlocuit cu Taina Botezului, care este Taina naşterii din nou în Hristos, devenind noi fii ai lui Dumnezeu după har. (…) Astăzi înţelegem că timpul pentru noi este o binecuvântare de la Dumnezeu şi este cuprins între naştere şi trecerea spre veşnicie, este un timp pe care Dumnezeu l-a sfinţit. Astăzi, participând la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare am petrecut câteva clipe foarte importante pentru noi. Timpul devine pentru noi veşnicie (…) Ne amintim astăzi că Sfântul Vasile a fost numit încă din vremea sa «cel Mare». El a fost un mare teolog, care a scris despre Dumnezeu în Treime, despre Duhul Sfânt, iar aceste învăţături au fost trăite în viaţa sa de sfânt şi a putut să le lase în lucrările sale. Prin teologia sa a fost un mare liturg şi ne-a lăsat Liturghia care îi poartă numele”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii ierarhul a sfinţit icoana Sfinţilor Ioachim şi Ana şi a Sfântului Nicolae, închinată Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români.

A urmat apoi slujba de Te Deum la finalul căreia IPS Mitropolit Laurenţiu le-a urat tuturor să aibă un an binecuvântat şi plin de realizări duhovniceşti.

Articolul precedentHOROSCOP CHINEZESC 2020. Ce aduce Anul Şobolanului de Metal pentru zodii
Articolul următorPapa Francisc a vorbit despre nivelul umanității și a condamnat abuzul asupra femeilor în societatea modernă