Rusia fierbe după ce a fost anunțat decesul opozantului lui Vladimir Putin. În marile orașe, manifestanții au ieșit în stradă și îl acuză pe Putin de crimă. Răspunsul țarului de la Kremlin nu a întârziat să apară, iar mulți dintre manifestanți s-au trezit luați pe sus de forțele de ordine și băgați în dube.

La Moscova și Sankt Petersburg, sute de oameni s-au adunat la monumentele dedicate victimelor sovietice ale represiunii politice pentru a-și arăta respectul față de regretatul activist.

În ciuda riscurilor, oamenii din vestul Rusiei până în Siberia au depus flori și fotografii cu Navalny în orașe precum Nijni Novgorod, Novosibirsk, Kazan, Kaluga și Tula.

Însă răspunsul lui Putin a venit prompt și a asmuțit forțele de ordine asupra manifestanților. Cel puțin 100 de persoane au fost reținute la adunări memoriale din șapte orașe rusești, potrivit proiectului pentru drepturile OVD-Info, citat de Moscow Times.

Sky News a dat publicitații imagini cu poliția în timp ce arestează manifestanții:

În capitala Georgiei, Tbilisi, oamenii au scandat „Rusia va fi liberă”, „Poliția este o rușine” și „Dragostea este mai puternică decât frica”.

La Bruxelles, peste 100 de persoane s-au adunat în fața ambasadei Rusiei în memoria lui Navalny, potrivit unui reporter al Moscow Times.

Moartea lui Navalnîi. Nicolae Ciucă: „Această pierdere tragică subliniază nevoia urgentă de democraţie reală în Rusia”

În capitala Germaniei au ieșit în aproximativ 500-600 de persoane, conform estimărilor făcute de poliție. Manifestanții s-au strâns în fața ambasadei rusești din Berlin. Aceștia au scandat lozinci prin care îl încriminau pe liderul rus.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost unul dintre cei mai vocali oponenți interni ai președintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu și a mobilizat proteste masive la nivel național.

Imagine

El ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru o serie de acuzații de „extremism”, pe care aliații și susținătorii săi le considerau motivate politic.

Aliații lui Navalnîi au avertizat în mod repetat că sănătatea lui se deteriora din cauza condițiilor dure din închisoare, inclusiv a fost plasat într-o celulă de pedeapsă izolată de 27 de ori.

Moartea lui Navalnîi. Reacții internaționale. „A fost ucis cu brutalitate de Kremlin!”

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că președintele a fost informat despre moartea raportată a lui Navalnîi, dar Putin nu a comentat încă.

Imagine

Întrebat despre rapoartele neconfirmate despre activistul închis ar fi murit din cauza unui cheag de sânge, Peskov a spus că medicii ar trebui să stabilească cauza morții sale.

Peskov a criticat, de asemenea, țările occidentale care au arătat cu degetul spre Moscova drept „absolut inacceptabile” și a numit reacțiile lor „isterice”.

Echipa lui Navalnîi a spus că nu a putut confirma moartea lui până când avocatul său nu a vizitat colonia închisorii IK-3 din localitatea Kharp, unde a fost deținut activistul.

Comitetul de Investigații al Rusiei, care anchetează crimele majore, a anunțat „un set de măsuri de anchetă și operative” pentru a stabili circumstanțele morții lui Navalny.

Ultimul mesaj al lui Navalnîi înainte de moartea sa în colonia penală de la Polul Nord

Sursa: Newsinn

Articolul precedentCe s-a întâmplat, de fapt, cu Coldea, la Untold Dubai. Sergiu Diacomatu, implicat în incident, dezvăluiri la Realitatea Plus
Articolul următorStrategie în alb și negru. Ediția din 17 februarie 2024