Organizații de tineret, reprezentanți ai instituțiilor publice, elevi și studenți s-au adunat, vineri, la atelierul educațional “Tinerii, gastronomia și obiectivele de dezvoltare durabilă”.

Rezultatul a fost un dialog productiv, potrivit organizatorilor, despre legătura dintre gastronomie și obiectivele de dezvoltare durabilă, dar și referitor la rolul tinerilor în promovarea unui stil de viață sănătos.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, care a avut în acest an ca temă centrală promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite la nivel mondial pentru Agenda 2030. Întâlnirea face parte totodată din setul de consultări prevăzute cu factori de interes în cadrul proiectului EUREGA „Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea și stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă și creștere economică”.

Cu această ocazie, Cristian Cismaru de la My Transylvania, a provocat participanții la un atelier practic în care și-au exersat rolurile de promotori de proiecte, de voluntari, respectiv de multiplicatori de mesaje, pretextul exercițiilor fiind un eveniment gastronomic de promovare a burdufului de Râu Sadului pentru publicul tânăr. În atelier s-au implicat atât președintele CJ Daniela Cîmpean, vicepreședintele Christine Manta – Klemens, precum și vorbitorii invitați la eveniment.

“Discuțiile s-au concretizat cu propuneri cum ar fi promovarea unui brand de țară din regiunea noastră, dar și integrarea unor ateliere de gastronomie despre burduful de Râu Sadului în programul taberelor școlare ce se desfășoară în această vară în zonă. Exercițiile au dat naștere și unor hashtag-uri amuzante precum #madelastână și #go4burduf”, arată organizatorii.

Obezitatea în rândul copiilor

Mariana Chioran de la Direcția de Sănătate Publică a prezentat o situație alarmantă privind creșterea constantă în ultimii ani a obezității în rândul copiilor din județul Sibiu, cifrele situându-se acum la 32%. Cauzele sunt legate atât de alimentație, cât și de lipsa de mișcare. Reprezentantul DSP a subliniat importanța orelor de sport, sacrificate din păcate tot mai mult. Daniel Troancă, din partea Clubului Sportiv Comunitar Sibiu și a Maratonului Internațional Sibiu, a promovat mișcarea ca ingredient ce nu poate lipsi din viața oricui își dorește un stil de viață sănătos. Pe lângă alimentația echilibrată, bazată pe produse care călătoresc cât mai puțin până ajung în farfurie, sunt necesare 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână, fie că e vorba de muncă fizică, mers pe jos sau alergare.

La final, Daniela Cîmpean președintele Consiliului Județean Sibiu, a mulțumit tuturor organizațiilor care se implică în acțiuni de voluntariat care schimbă în bine comunitățile locale din județul Sibiu și a încurajat exemplul personal. „Și eu voi fi voluntar anul acesta la Maratonul Internațional Sibiu, la unul dintre punctele de revitalizare pentru alergători. E modul prin care doresc să îmi arăt aprecierea față de amploarea pe care a luat-o în Sibiu spiritul civic în susținerea unor cauze care reușesc să aducă îmbunătățiri concrete în viața comunităților”, a spus Cîmpean.

Consiliul Județean Sibiu participă atât cu alergători, cât și cu voluntari în cadrul Maratonului Internațional Sibiu.

Atelierul s-a încheiat cu o invitație adresată celor prezenți de a deveni voluntari în acțiuni de educație pentru un stil de viață sănătos.

Articolul precedentO mașină a ars, pe strada Rusciorului
Articolul următorStudenții Facultății de ȘAIAPM au participat la “Săptămâna Verde”