Mulţi şoferi fac greşeala de a conduce pe ninsoare, gheaţă sau polei exact ca vara, riscând să provoace astfel grave accidente de circulaţie. Există câteva lucruri pe care şoferii nu au voie să le facă la volan atunci când este iarnă.

Mulţi conducători auto se bazează pe experienţa lor pentru a-şi conduce maşinile în sezonul rece după cum consideră de cuviinţă, ignorând câteva reguli banale pe care trebuie să le respecte pentru a se deplasa în siguranţă cu autovehiculul. 

Sistemele electronice ale maşinii  Decuplarea sistemelor electronice, cum este ABS-ul şi ESP-ul, îi pune în situaţia de a nu mai putea frâna în siguranţă atunci când carosabilul este acoperit cu gheaţă, zăpadă sau polei. Practic, maşina devine sanie, fiind imposibil de controlat chiar şi pentru cei mai experimentaţi şoferi, iar în acest context se produc grave accidente de circulaţie.

 

Păstrează distanţa faţă de maşinile din faţă Iarna există mari şanse să tamponaţi maşina din faţă, mai ales atunci când şoferul frânează brusc. Recomandat este să păstraţi o distanţă de siguranţă, astfel încât să evitaţi incidentele nedorite din trafic.

Nu brusca volanul Când pe carosabilul se formează gheaţă sau polei, sub nicio formă nu este indicat să bruscaţi volanul pentru că maşina va intra într-un derapaj necontrolat şi riscaţi să provocaţi un accident de circulaţie. Recomandat este să vă luaţi măsuri de precauţie, cum ar păstrarea unei distanţe suficient de mari faţă de maşina care circulă în faţă şi să reduceţi viteza dacă şoseaua este acoperită de zăpadă sau gheaţă, astfel încât să nu fiţi nevoit să bruscaţi volanul.

 

Anticipează mişcările din trafic Când observaţi că semaforul este pe roşu, puteţi frâna din timp pentru a evita o posibilă tamponare cu maşina din faţă. Acelaşi lucru îl puteţi face şi când vă apropiaţi de o trecere de pietoni, dar este să fiţi atenţi şi la ce se întâmplă pe celălalt sens de circulaţie. Puteţi astfel să observaţi dacă un şofer face o depăşire hazardată şi intră cu maşina pe contrasens sau un copil traversează strada în fugă printr-un loc nepermis, frânând la timp şi evitând astfel producerea unui accident. Atenţia distributivă este cheia pentru o deplasare în siguranţă, în special iarna.

Nu frâna brusc Folosiţi frâna de motor ori de câte ori aveţi ocazia pentru că astfel maşina îşi va menţine aderenţa şi stabilitatea şi puteţi frâna în siguranţă, cu excepţia cazurilor de care aminteam anterior, dar unde anticiparea trebuie să joace un rol foarte important. Dacă este nevoie, puteţi frâna, însă uşor, astfel încât autovehiculul să se oprească gradual şi în siguranţă, potrivit adevarul.ro.

 

 

Articolul precedentPolițiștii sibieni avertizează! Atenție la tentativele de furt din ATM-uri
Articolul următorIncident șocant, în Sibiu: om al străzii, bătut crunt de polițist pentru că nu avea mască – FOTO