Duminică, 21 aprilie, de Florii în Muzeul ASTRA se organizează patru ateliere interactive gastronomice. Evenimentele vor avea loc între orele 11:00 și 17:00. Acestea au ca element central peștele, mai precis somnul și scrumbia de Dunăre. Participă 3 pescari din Delta Dunării, care vor prezenta vizitatorilor modalitățile de pregătire a rețetelor vechi, specifice Sărbătorilor Pascale în zona din care provin.

,,Pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele prescărești din zonle Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strîns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii. În popor se spune că peștele mîncat în ziua Floriilor are puteri tămăduitoare și cine îl mănâncă se va lecui de orice boală. În Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre, va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii acelor locuri. Asezonată cu multă pasiune și poveste, ea va fi punctul principal de atracție în Duminica Floriilor. La loc de cinste se vor găsi și preparatele din somn, gătite meșteșugit de pescarii din satele Dunării. Astfel, vizitatorii muzeului vor degusta savorile unice ale storceagului din somn și ale somnului afumat și se vor bucura de poveștile care amintesc de modul cum era preparat peștele odinioară”, spune Lucian Robu, șef serviciu bunuri culturale Muzeul ASTRA

Evenimentul va avea loc în Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De asemenea, în Duminica Floriilor, la Biserica din Bezded, monument funcțional din Muzeul ASTRA, la ora 9:30, va avea loc Slujba de Utrenie, iar la ora 10:30 va fi Slujba Sfintei Liturghii, unde fiecare credincios o să primească ramuri de salcie.

Articolul precedentReținut după ce a tâlhărit mai multe femei „agățate” pe un site de socializare
Articolul următorS-a deschis sesiunea de depunere pentru proiecte culturale, gastronomice si de tineret