Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că naţiunea sa riscă să piardă războiul împotriva Rusiei dacă nu va primi mai mult ajutor militar din partea SUA. 

UPDATE 9:11 – Șefa diplomației olandeze asigură Kievul de sprijinul țării sale

Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ”sprijinul” din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.

”Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră”, a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

”Să fiţi siguri de sprijinul nostru”, a declarat reprezentanta guvernului olandez.

UPDATE:

Ucraina anchetează cu privire la contracte de achiziţie de armament, anunţă şeful parchetului specializat în cazuri de corupţie SAP, Oleksandr Klimenko. Este vorba despre mai multe contracte, unele în valoare de până la 100 de milioane de euro

Ucraina a deschis o anchetă cu privire la contracte de achiziţie de armament destinate forţelor armate ucrainene, anunţă marţi şeful parchetului specializat în cazuri de corupţie (SAP) Oleksandr Klimenko, relatează AFP.

”Există mai multe proceduri legate de aciziţia de armament. Ancheta este în curs şi nu vom divulga niciun detaliu”, a declarat unor jurnalişti Oleksandr Klimenko.

Este vorba despre mai multe contracte – unele în valoare de până la 100 de milioane de euro -, a precizat el.

UPDATE

Andriy Yermak a declarat că există un “risc mare” de înfrângere a Ucrainei fără sprijinul continuu al Statelor Unite.

Evaluarea sumbră a dlui Yermak a fost făcută cu doar câteva ore înainte ca Zelenski să se retragă de la o videoconferinţă programată cu senatorii americani pentru a-i informa cu privire la efortul de război. Liderul majorităţii, senatorul Chuck Schumer, a declarat că Zelenski era ocupat cu o chestiune “de ultim moment”, fără a oferi mai multe detalii.

De asemenea, aceasta vine în urma unui nou impuls dat luni de Casa Albă pentru un sprijin suplimentar pentru Ucraina. Cu toate acestea, Congresul SUA nu este încă aproape de un acord privind un pachet de cheltuieli de compromis care să contribuie la finanţarea Ucrainei.

“Nu mai avem bani – şi aproape că nu mai avem timp”, a scris Shalanda Young, directorul pentru buget al Casei Albe, într-o scrisoare adresată liderilor republicani şi democraţi, publicată luni.

Ea a avertizat că un eşec al Congresului de a aproba mai mult ajutor militar pentru Ucraina înainte de sfârşitul anului ar “îngenunchea” naţiunea în lupta sa împotriva Rusiei şi că nu a mai rămas niciun “vas magic de finanţare” din care să se scoată.

Cu toate acestea, luni, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a părut să respingă ultimele apeluri pentru acordarea de fonduri suplimentare de zeci de miliarde de dolari.

“Administraţia Biden nu a reuşit să abordeze în mod substanţial niciuna dintre preocupările legitime ale conferinţei mele cu privire la lipsa unei strategii clare în Ucraina, a unei căi de rezolvare a conflictului sau a unui plan pentru a asigura în mod adecvat responsabilitatea pentru ajutorul oferit de contribuabilii americani”, a scris el pe reţelele de socializare.

De la începutul războiului, în februarie 2022, Congresul american a aprobat un ajutor militar şi economic de peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, administraţia Biden a avertizat de luni de zile că cea mai mare parte a acestor bani a fost deja distribuită.

Articolul precedentRomânii susțin că vor vota în număr RECORD la alegerile europarlamentare – Statisticile care surprind pe toată lumea
Articolul următorLEGEA PENSIILOR a fost publicată în Monitorul Oficial! Pensiile românilor se majorează cu 13,8% de la 1 ianuarie