Aproximativ 20 de judecători de la Judecătoria Sibiu au ieșit în stradă, în fața Tribunalului, vineri, pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la ordonanța privind legile justiției.

Protestul a fost tăcut și a durat circa 15 minute. Magistrații au adus cu ei pancarte pe care au scris “Independența magistraților”, “Respectarea Constituției”, “Stat de drept” și “Separația puterilor în stat”.
“Protestul nostru este o formă de a ne manifesta nemulțumirile care există în rândul magistraților cu privire atât la modul în care se legiferează în domeniul justiției, cât și cu privire la efectele pe care modificările aduse legilor justiției le produc în sistemul justițiar. Anul trecut au fost adoptate legile justiției, au fost modificări ale acestor legi în Parlament fără să țină cont, din păcate, de observațiile formulate de marea majoritate a magistraților prin adunări generale. De atunci au mai fost modificări, ultima modificare adusă prin OUG de anul acesta, care, în opinia noastră a fost adoptată într-o manieră lipsită de transparență, în condițiile în care, pe de o parte textul acesteia nu a fost adus la cunoștință magistraților și nu a fost solicitată opinia lor cu privire la aceste modificări. Textul a fost transmis CSM cu nici o zi înainte de a fi adoptat în Guvern pe o listă suplimentară și, de asemenea, textul ei nu a fost cunoscut cu exactitate decât după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Pe de altă parte credem că efectele pe care le produce această OUG nu sunt benefice sistemului judiciar și independenței magistraților. Mă refer aici la Secția de Investigare a Infracțiunilor comise de Magistrați, care primește atribuții suplimentare și care, practic, este scoasă de sub autoritatea Ministerului Public, devenind o instituție oarecum independentă și mai apropiată politicului decât sistemului judiciar. Se crează, în opinia noastră, premisele ca această secție să devină un instrument de presiune și de control asupra magistraților, cu efecte care zicem noi, se răsfrâng nu numai asupra noastră, ci și asupra întregii societăți. De asemenea, se crează premisele ca la nivelul parchetelor, spre exemplu Parchetul General sau DNA, să existe blocaje din punct de vedere instituțional pentru că delegările în funcții sunt limitate în timp”, a spus Alexandru Zereș, judecător în cadrul Judecătoriei Sibiu.

Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe “rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției, arată Realitatea.net.

Articolul precedentBărbat din Mureș, bănuit că ar fi sustras bunuri din două locuințe din Mediaș, reținut
Articolul următorMărţişor pentru iubitorii de folclor: Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu”