Președintele amercian Joe Biden l-a numit „criminal de război ” pe Vladimir Putin, urmare a invaziei declanșate de președintele rus asupra Ucrainei, scrie Reuters.

Joe Biden, întrebat de reporteri, la Casa Albă, miercuri dacă apreciază că Vladimir Putin poate fi catalogat ca fiind „criminal de război”, acesta a răspuns „da, cred că este criminal de război”.

Inițial Biden răspunsese că nu.

După ce a spus „nu” când a fost întrebat dacă Putin este un criminal de război după atrocitățile, tragediile ce se țin lanț în Ucraina, Biden a revenit în fața unui grup de reporteri pentru a clarifica răspunsul.

Întrebat din nou dacă Putin a fost un criminal de război, președintele SUA a răspuns afirmativ.

Declarația lui Biden reprezintă o schimbare majoră în abordarea pe care a avut-o Casa Albă legat de acțiunile Rusiei în Ucraina. Până în prezent, oficialii americani, inclusiv președintele Biden, nu s-au pronunțat clar pe această temă. Aceștia nu au afirmat că în Ucraina au fost comise crime de război, acuzații foarte grave, invocând de fiecare dată că sunt în derulare investigații pentru a se stabili dacă este vorba de așaceva sau nu.

Senatul american a adoptat miercuri (marți, în SUA – n.red.) în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război. Iar Camera Reprezentanților a început audierea mai multor experți în „crime de război și abuzuri față de drepturile omului”.

În același timp, afirmația lui Joe Biden vine și după ce Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. 

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean. Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a declarat Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții de la Haga. 

Articolul precedentUn nou cutremur, miercuri seară. Seisme în serie în România
Articolul următorOMS: Noua variantă Deltacron are un nivel redus de circulaţie