Astăzi, în jurul orei 11.00, la sediul Prefecturii din Sibiu a avut loc o ședință extraordinară a membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor. În cadrul acesteia a fost aprobat planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Colun, Nr. 51, comuna Porumbacu de Jos, confirmat de laboratoarele Direcției Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) de la Cluj și București. În aceste momente, echipe mixte formate din inspectori DSVSA, reprezentanți ai autorităților locale din județ și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu sunt pe teren pentru a lua măsurile care se impun în această situație. Trei localități din județul Sibiu sunt în zona de protecție. Este vorba despre Colun, Scoreiu și Glâmboaca, iar alte 16 localități se află în zona de supraveghere. Acestea sunt Fofeldea, Hosman, Nucet, Săcădate, Avrig, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sărata, Cârțișoara, Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Noul Român, Poenița, Cârța, Ilimbav și Marpod.

Autoritățile atraga atenția asupra faptului că depistarea pestei porcine africane în județul Sibiu este un fapt „neplăcut” având în vedere agresivitatea acestui virus și asigură că situația va fi tratată cu maximă seriozitate. Planul aprobat astăzi, în cadrul ședinței extraordinare cuprinde toate măsurile și activitățile care urmează să fie întreprinse în zona în care a apărut focarul, dar și la nivelul întregului județ.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Prefecturii și ai Direcției Sanitară Veterinară, cu virusul pestei porcine a fost găsită o scroafă și cei nouă purceluși ai ei. Scroafa a fost vândută pe un site de profil din localitatea Șura Mică de un anumit Adam Căldărar. Acesta i-a vândut-o unui bărbat din localitatea Colun, în data de vineri 4 octombrie. Primele semne de boală au apărut în după masa zilei de duminică, iar animalul a fost sacrificat marți. Pentru că fusese solicitată prezența medicului veterinar, acesta a sesizat reprezentanții reprezentanții DSVSA.

„O echipă de inspectori s-a deplasat la fața locului și au recoltat carcasele de porc. Au fost transportate la Sibiu, la laborator, iar în urma recoltării de probe cadavrul a fost incinerat. Probele au fost trimise la laboratorul din Cluj unde s-a făcut examenul de specialitate. Miercuri, 10 octombrie, după amiază am fost informați de cei de la Cluj că s-a confirmat prezența virusului, rezultatul fiind pozitiv. Conform procedurii probele au fost transportate de urgență la laboratorul de la București pentru a realiza proba și a trimite un buletin de analiză cu confirmarea sau infirmarea bolii. Și buletinul de analize a venit cu rezultatul pozitiv, aceștia confirmând existența pestei porcine la Sibiu”, spune dr. Șerban Țichindelean, directorul instituției.

În gospodăria omului au mai fost găsiți doi purceluși morți, iar restul de șapte au fost eutanasiați. Probe s-au luat și de la purceluși, iar prezența virusului pestei porcine a fost confirmat și la aceștia.

Autoritățile se îndoiesc de declarațiile date de primul proprietar

Dincolo de măsurile care se impun în aceste momente, prioritatea autorităților este de a găsi sursa inițială care a infectat scroafa. Autoritățile spun că, în urma datelor existente până acum în cadrul anchetei, proprietarul din Șura Mică spune că a crescut scroafa în gospodărie. În acest caz nu-și explică apariția virusului, având în vedere că în județele limitrofe Sibiului nu există focare de pestă porcină în evoluție.

De asemenea, se pare că omul ar mai fi avut un porc anterior, pe care l-a consumat împreună cu familia. Autoritățile au reușit să mai găsească probe din acel porc. Acestea au fost trimise la laborator și se așteaptă rezultatele.

Important de știut

Autoritățile spun că în aceste momente este foarte important ca deținătorii de animale să conștientizeze situația și să limiteze sau să mențină porcii în gospodăriile proprii. Dacă au cea mai mică bănuială că au un animl bolnav să contacteze de urgență doctorii veterinari. Să se limiteze circulația între gospodării, dacă sunt proprietari de exploatații de porci, să nu se sacrifice animalele și produsele respective să nu se livreze către alte gospodării. De asemenea, să anunțe medicul veterinar privind existența porcilor în exploatații, pentru a fi înregistrați în baza de date. Târgurile de animale sunt închise și vor rămâne închise, iar cu sprijinul poliției cu sprijinul poliției se vor verifica mijloacele de transport din trafic pentru a depista persoane care transportă animale fără documente sanitar veterinare. Toate aceste măsuri sunt cu scopul de a evita răspândirea virusului în județ.

„Situația este neplăcută pentru că este un virus al pestei porcine despre care cunoaștem ce potențial are și ce a determinat în alte județe ale țării și nu numai și ca atare măsurile de prevenție și seriozitatea cu care tratăm situația este maximă. […] Eu consider că măsurile au fost foarte rapid luate, sunt eficiente și sperăm ca virusul, dacă putem descoperi și declarația adevărată privind sursa, să fie oprit în acest stadiu. Problema este sinceritatea crescătorului de animale de la Șura Mică”, mai spune Țichindelean.

Articolul precedentS-a confirmat prezența pestei porcine în județul Sibiu. Autoritățile sunt în alertă
Articolul următorO mașină a luat foc pe strada Ocnei din Sibiu