Toate persoanele care vor fi vaccinate anti COVID-19 vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a explicat că toate persoanele care vor fi vaccinate anti COVID-19 vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

“Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a precizat medicul militar.

Vaccinarea nu este obligatorie, este voluntară și gratuită. Vaccinul se va face în baza unui acord scris, iar persoanele care vor fi imunizate vor fi trecute în Registrul Electronic Național de vaccinări și vor primi o adeverință.

El a subliniat că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Campania de vaccinare anti-Covid în România va începe cel mai probabil în 27 decembrie, cu personalul din cele zece spitale din linia întâi.

În țară vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare: Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare.

Prima tranșă de vaccin va sosi în România săptămâna viitoare și va fi de 10.000 de doze, iar primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale din linia întâi. Se vor face două doze, la interval de 21 de zile. Dintr-un flacon se vor vaccina cinci persoane. Persoanele care vor să se vaccineze trebuie să aibă peste 16 ani.

„România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, miercuri, la o întâlnire cu jurnaliștii.

El spune că momentul va fi „istoric” în ambele variante – dacă va avea succes sau, „puțin probabil”, dacă nu va avea succes.

„În momentul de față Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (…) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale”, a explicat președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti COVID-19.

Toate statele Uniunii Europene vor începe vaccinarea în aceeași zi – 27 decembrie 2020. 

Agenţia Europeană a Medicamentului va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech la începutul săptămânii viitoare, înainte de Crăciun. Decizia vine cu opt zile mai devreme decât era planificat inițial. EMA a anunțat organizarea întâlnirii finale de evaluare a vaccinului produs de BioNTech/Pfizer pentru luni, 21 decembrie 2020, cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial, urmând ca, în termen de două zile de la această întâlnire, vaccinul să primească autorizarea condiționată de punere pe piață.

Articolul precedentVandoor deschide uși și caută drumuri încă nebătătorite pentru ca produsele locale de calitate să-și recâștige locul de cinste pe masa fiecărui român (P)
Articolul următorCasa lui Laurențiu – Împreună aducem speranța ACASĂ