Inspectorii ITM au aplicat luna trecută amenzi de peste 650.000 de lei constructorilor din Sibiu.

În perioada 3 – 28 iunie, s-a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, o campanie națională de verificare a modului de respectare al prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, la angajatorii care desfășoară activități în domeniul construcțiilor.

Potrivit conducerii ITM, inspectorii de muncă au avut ca obiective identificarea și combaterea muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor și a copiilor, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Echipele mixte, formate din inspectori de muncă din cele două compartimente de specialitate, relații de muncă și securitate și sănătate în muncă, au verificat, în perioada menționată, 104 operatori economici cu activități de construcții. În total au fost depistate 44 de persoane care prestau muncă nedeclarată (42 fără contract individual de muncă, o persoană pentru care angajatorul nu a transmis contractul în REVISAL și o persoană a fost depistată la muncă în timp ce contractul era suspendat), la 15 dintre angajatorii verificați. La unul dintre operatorii economici au fost depistați 21 de lucrători fără contracte de muncă, acesta fiind sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 200.000 de lei, sumă maximă permisă de legislația în vigoare. În total, amenzile aplicate pentru cazurile de muncă nedeclarată s-au ridicat la suma de 620.000 lei.

A mai fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.000 lei un angajator care, pentru 19 lucrători a stabilit salariul mai mic decât salariul minim garantat pentru lucrătorii din construcții (3.000 de lei).

De asemenea, inspectorii de muncă au mai sancționat și alte deficiențe constatate, cu amenzi în cuantum de 47.000: lipsă evidență ore de muncă prestate de salariați cu oră de începere și oră de terminare program, neeliberare adeverință de vechime la încetarea contractului de muncă, neluarea măsurilor legale privind lucrul la înălțime, neîntocmirea planului propriu de prevenire și protecție, lipsa instruirii pentru securitate și sănătate în muncă, lipsa avizului de funcționare pentru echipamentul tehnic.

Articolul precedentDouă persoane rănite într-un accident în zona localității Ruși
Articolul următorFodor revine în funcția de primar