Începând de astăzi, Secția Clinică Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu va găzdui, timp de două zile, un workshop având ca tematică patologia polului anterior ocular, susținut de medici din SUA, reprezentanți ai organizației umanitare LDS Charities (Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints).

Organizația a donat recent secției de oftalmologie un ecograf performant B-Scan, în valoare de aproximativ 53.000 lei. În cadrul workshopului, va fi realizată și instruirea personalului pentru utilizarea ecografului. La eveniment participă personalul medical al secției oftalmologie și medici rezidenți specialitatea oftalmologie.

„Suntem onorați să-l avem oaspete în cadrul secției Oftalmologie pe Dr. Matt Ward din Utah, Statele Unite ale Americii, specialist în cornee și patologia segmentului anterior. Dr. Ward, împreună cu organizația umanitară LDS Charities, au donat secției noastre un ecograf B SCAN destinat – examinării ultrasonice a globului ocular și orbitei, care completează donația importantă de anul trecut. De asemenea, Dr. Ward ne va instrui cum să utilizam acest ecograf. Pe lângă acest lucru, ne va prezenta câteva lucrări legate de patologia polului anterior ocular. Dorim să le mulțumim pentru această donație care duce la creșterea calității serviciilor medicale pe care le oferim în cadrul clinicii. Este o colaborare foarte bună și speram să punem bazele unui nou proiect”, a declarat dr. Elena Dorina Popa, medic primar oftalmolog în cadrul secției.

„Sunt deosebit de încântat să mă reîntorc la Sibiu, un oraș minunat. Am mai fost aici în urmă cu 20 ani ca misionar iar acum am revenit prin programul umanitar al LDS Charities, program intitulat LDS Humanitarian Services, care se derulează în întreaga lume și prin care ajutăm clinici cum este și cea din Sibiu, cu ceea ce este nevoie pentru dezvoltarea îngrijirilor oftalmologice. Unul dintre echipamentele donate recent este un ecograf B-Scan, prin care se efectuează examinări cu ultra sunete ale ochiului. În cadrul clinicii, vom realiza o instruire a personalului pentru utilizarea aparatului. De asemenea, în calitate de specialist în cornee, întrucât în Statele Unite realizez intervenții chirurgicale de transplant de cornee și operații complexe de cataractă, voi susține prezentări legate despre aceste tehnici”, a  spus dr. Matt Ward.

Pe lângă ecograful donat recent, donația de anul trecut a constat în: un biometru în valoare de 23.430 lei – utilizat pentru determinarea dioptriei cristalinului artificial care urmează a fi implantat in cadrul intervențiilor chirurgicale pentru cataractă;  oftalmoscop indirect (2 aparate), în valoare de 18.744 lei, unul utilizat în cadrul Secției prematuri și unul în cadrul policlinicii, cabinetul de oftalmologie; un Laser-Iridex 577nm în valoare de 332.198,35 lei – aparat de înaltă performanță, cu undă laser continuă, dar și varianta ultramodernă, cu undă laser micropulsată pentru afecțiuni vasculare ale retinei, care utilizează în principal în cazurile retinopatiei diabetice, obstrucțiilor venoase retiniene, unor forme clinice de corioretinopatie seroasă centrală și anumitor forme de glaucom;  un sterilizator cu abur pentru sala de operații a secției, în valoare de 28.721,21 lei.

În programul workshopului vor fi abordate următoarele teme:

Luni, 17 septembrie:

> Instruirea personalului pentru utilizarea ecografului B-Scan;

> Chirurgia manuală a cataractei prin incizie de mici dimensiuni;

> Tehnici de lentile intraoculare suturate;

> Chirurgia cataractei – studii de caz ale situațiilor dificile;

> Indicații și tehnici de keratoplastie;

> Indicații și tehnici de cross-linking;

> Cazuri practice – discuții/atelier de lucru: utilizare ecograf B SCAN și discuții privind cazurile de afecțiuni ale corneei;

Marți, 18 septembrie

> Diagnostic și tratament al Keratitei infecțioase;

> Sindromul de ochi uscat;

> Interpretarea topografiei – prezentări bazate pe studii de caz;

> Tehnici și cazuri de chirurgie refractivă;

> Discuții practice.

Secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu oferă o gamă complexă de servicii oftalmologice de diagnosticare și tratament, realizate de medici cu experiență și cu ajutorul tehnicilor moderne din dotare. Prin urmare pacienții asigurați pot benefica gratuit de numeroase examinări.

În cadrul Secției Clinice Oftalmologie, își desfășoară activitatea patru medici primari si doi medici specialiști. În secție se tratează patologie medicală oftalmologică, patologia chirurgicală de anexe și pol anterior (chirurgia pleoapelor, strabismului, cristalinului prin facoemulsificare, conjunctivei), prin tehnici chirurgicale moderne.

Articolul precedentUn nou aeroport în România, cu acoperiș de sticlă și verdeață! La Ghimbav, în județul Brașov!
Articolul următor22 de permise reținute în acest week-end în județul Sibiu