Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a lansat joi, 17 octombrie în cadrul conferinței „Angajatori pentru respect” apelul către instituții publice dar și private, de a institui mecanisme interne de prevenire şi de reclamare a hărțuirii sexuale la locul de muncă. 

Evenimentul a fost găzduit de Consiliul Judeţean Sibiu, care are deja în lucru o astfel de procedură, şi a reunit 19 angajatori – primării, spitale şi companii private, care au avut ocazia de a se familiariza cu noile prevederi legislative în domeniu, dar şi de a discuta studii de caz. Prezentă la conferință, reprezentanta membrilor Patronatului Român – Filiala Sibiu, Michaela Petian, a salutat această inițiativă.

„Prin abordarea acestui subiect, prin transmiterea de informații către angajatori, iar, la rândul lor angajatorii către angajați, sperăm ca acest fenomen nociv să fie mult diminuat”. Conform statisticilor, cel mai des afectate sunt tinerele angajate de până în 30 de ani. Noile norme metodologice de aplicare a legii pentru egalitate de șanse și de tratament între femei și bărbați prevăd ca angajatorii să dezvolte politici interne pentru prevenirea și raportarea cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă și încurajează angajatorii să numească un responsabil cu atribuții în domeniul egalității de gen. A.L.E.G. a lansat și o expoziție mobilă despre drepturile femeilor pe care angajatorii sibieni o pot găzdui temporar, în mod gratuit, ca o acțiune de informare a angajaților despre modul în care a evoluat în România egalitatea între femei şi bărbaţi”, a spus aceasta.

Conferința pentru angajatori a avut loc în cadrul celei de-a XIV ediție a Festivalului Egalității de Gen care, sub motto-ul Feminismul e și pentru mine!, și-a propus să arate că atunci când fetele şi femeile au parte de mai multă siguranţă şi sunt tratate de la egal la egal, îşi pot atinge adevăratul potenţial, iar întreaga societatea are de câştigat.

În cadrul festivalului s-au organizat acțiuni stradale, un curs despre drepturile femeilor și prezentarea Premiilor With and For Girls.

Festivalul s-a încheiat la Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Național Radu Stanca, unde adolescentele au avut ocazia de a crea mesaje împreună cu artistul Dan Perjovschi. Ziarul are acum o nouă pagină semnată de fete şi femei pe care trecătorii le pot citi: “19 ore” care aminteşte de tergiversarea în reacţia autorităţilor la apelul Alexandrei Măceşanu sau „NU înseamnă NU” în legătură cu violenţa sexuală suferită de fete, pentru care tot victimele sunt blamate.

Fondurile pentru festivalul din acest au fost strânse prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu 2019 organizat de Fundația Comunitară Sibiu, cu sprijinul a peste 100 de alergători și susținători.

Articolul precedentTeatrul Național „Radu Stanca” ajunge în China cu spectacolul „Felii”
Articolul următorO fetiță de patru ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier