Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității informează cetățenii cu privire la riscul de victimizare în cazul cumpărăturilor on line.

 

În această perioadă cumpărăturile on-line au devenit mult mai ușoare, însă trebuie avută în vedere siguranța acestor achiziții.

Pentru toată lumea, această tendință aduce atât provocări, cât și oportunități, dar însemnă și un risc mai mare de fraude cărora le pot cădea victime, atât comercianții cât și cumpărătorii.

Polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității recomandă cumpărătorilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse. 

De asemenea, polițiștii atrag atenția cetățenilor, că, pentru a se bucura în siguranţă de produsul dorit, trebuie să fie atenți la următoarele aspecte:

– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.  

– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.  

– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale. 

– Dacă cumpărați bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.  

– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.  Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat. 

– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor  on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.

–  Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune!

 

Articolul precedentVaccinarea anti-Covid, exclusiv la cabinetele medicilor de familie
Articolul următorRăzboi Ucraina, ziua 56: La Mariupol, situația rămâne “înfiorătoare și neschimbată”