Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni, în perioada sărbătorilor de iarnă.

DSP Sibiu îi sfătuiește pe sibieni să adopte un comportament alimentar echilibrat, cu evitarea meselor copioase, să consume moderat alimentele tradiţionale, pe bază de carne de porc, mai ales pe cele cu conţinut ridicat de grăsimi şi/sau preparate termic prin prăjire, să mănânce moderat și să evite produsele alimentare greu digerabile, cu multe calorii şi un conţinut ridicat de sare sau zahăr (sarmale, varză călită, murături, maioneză, prăjituri cu cremă, dulciuri concentrate, sucuri acidulate), să nu combine alimentele bogate în proteine (carnea) cu cartofii (mai ales prăjiţi) sau pastele făinoase – să le consume împreună cu salate sau legume (fierte sau la grătar), să diversifice alimentaţia, folosind cereale, legume, fructe şi produse lactate.
De asemenea, mesele copioase bogate în grăsimi şi proteine pot avea efecte negative asupra organismului şi pot da dispepsii gastrointestinale (indigestii), crize biliare, mai ales la persoanele cu afecţiuni cronice sau cele care au ținut întreaga perioadă de post.
Sibienii trebuie să evite consumul excesiv de alcool – efectele nefavorabile ale acestuia, în cantităţi crescute fiind binecunoscute. Recomandarea se adresează mai ales persoanelor hipertensive, cardiacilor, celor cu diferite suferinţe digestive (hepatice, pancreatice), precum şi persoanelor în vârstă, care suferă de ateroscleroză.
Cetățenii trebuie să consume moderat cafea, să nu exagereze cu fumatul, să facă mai multă mişcare, să evite să rămână ore în şir în jurul mesei sau la televizor. Plimbările şi sporturile preferate sunt soluţia ideală pentru un tonus normal în aceste zile de sărbătoare.
“Având în vedere faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă crește consumul de carne de porc și vânat, la fel de importante sunt şi recomandările privind aprovizionarea cu alimente. Carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor şi termenul de garanţie al acestora. Carnea provenită din gospodăria proprie trebuie testată și consumată după examen trichineloscopic negativ și prepararea corespunzătoare. În caz contrar, există riscul îmbolnăvirii de trichineloză, salmoneloză (prin folosirea ouălor, mai ales a celor de raţă, la maioneze şi creme) sau apariţia unor toxiinfecţii alimentare. În cazul apariției simtomelor caracteristice trichinozei (febră, dureri de cap, astenie, dureri abdominale, grețuri, vârsături și dureri în masele musculare, dificultate la mers, la înghițire și respirație), accesați serviciile medicale în vederea tratamentului. Dacă sărbătorile vor fi petrecute în unităţi de alimentaţie publică, trebuie evitat consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcut”, arată DSP Sibiu.
În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate (căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare). De asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite, iar hidratarea să fie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool.
“În situaţia în care starea generală este alterată sau la primele simptome de îmbolnăvire, recomandăm evitarea automedicaţiei şi adresarea la cea mai apropiată unitate medicală, care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente, în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat”, mai transmit reprezentanții DSP Sibiu.

Articolul precedentPas important spre play-off | Gaz Metan a învins Viitorul
Articolul următor„Cărți împușcate și elemente de istorie locală”, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu