Numărul incendiilor de vegetație din această primăvară ia amploare, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu. În doar patru zile (perioada 11 – 14 martie) pompierii sibieni au intervenit la peste 20 de incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza județului Sibiu, cu precădere în mediul rural. În urma acestora, au ars aproximativ 36 de ha de vegetație uscată.

Incendiile s-au manifestat în localitățile Șeica Mică, Avrig, Porumbacu de Jos, Micăsasa, Agnita, Veștem, Mediaș, Șura Mică, Ernea, Săcel, Boița. Nu au fost înregistrate victime.
Principala cauză ce a generat aceste incendii a fost utilizarea focului deschis pentru curățarea și/sau igienizarea terenurilor agricole.

În acest context, pompierii avertizează:

„Arderea miriștilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și numai pe baza PERMISULUI DE LUCRU CU FOC, după informarea prealabilă a serviciului voluntar/privat pentru situații de urgență.

Pentru a preveni izbucnirea incendiilor generate de folosirea focului pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele reguli:

– Utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;

– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi;

– Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

– Colectarea vegetaţiei uscate se va face în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăţa suprafaţa pe o distanţă de 5 m;

– În cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate: un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

De asemenea, este important de știu Se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei:
1. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi,
2. Amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Articolul precedentJandarmii sibieni vor planta 4.000 de puieți de stejar în zona Daia
Articolul următorAccident rutier cu doi șoferi băuți. Unul nu avea nici permis