Noaptea trecută, pompierii sibieni au fost în alertă. Incendiul izbucnit la un depozit de uleiuri şi vopsea de pe Calea Şurii Mari a fost lichidat după nouă ore. Potrivit lui Cosmin Balcu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, nu au fost depăşite cotele admise privind poluarea şi contaminarea aerului, iar cetăţenii nu sunt în pericol din acest punct de vedere.

În cauză s-a deschis dosar penal de cercetare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă. “La cercetări participă poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Serviciului Criminalistic. Investigaţia aflată în curs de desfăşurare urmează a stabili toate circumstanţele producerii incidentului”, spune Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Conform ISU Sibiu, operatorul economic gestionează și colectează deșeuri periculoase, substanțe periculoase, vopseluri și alte materiale de acest gen. “De dimineață la prima oră am primit de la Direcția de Sănătate Publică faptul că nu au fost depășite cotele admise privind poluări sau contaminări ale aerului. Cetățenii Sibiului nu sunt în pericol din acest punct de vedere”, a declarat Balcu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, ar fi ars peste 80 de tone de substanţe. “Am salvat ce am putut din calculatoare, urmează să ne dea operatorul exact despre ce substanțe e vorba. Nu doar nouă, ci și IPJ-ului, Gărzii de Mediu și celorlalte instituții care au fost implicate în această misiune. Sunt deșeuri unele periculoase, reziduuri”, a mai explicat Balcu.

Suprafața totală a operatorului este de 2.620 mp. “Vă pot spune că e autorizată de noi clădirea în privința riscului la incendiu pe risc mare, încă din 2017. Nu știu dacă avea toate autorizările, dar cea care ține de noi a fost respectată”, a precizat Balcu.
ISU Sibiu lucrează în aceste momente pentru stabilirea cauzei incendiului şi nu exclude unele variante precum scurtcircuit, “mână criminală” sau incendiu provocat.
“Mai sunt materiale depozitate. Nu a fost afectată toată locația. Mai sunt focare ascunse, rămânem cu prezență acolo cât va fi nevoie cu 2-3 echipaje. Am avut un coleg, care la unitate, i s-a făcut rău, l-am dus la spital, dar este bine, nu a avut nevoie de internare. Intervenția a fost foarte periculoasă, nu știa nimeni să ne spună ce substanțe, ce cantități. Am dat ordin ca niciun pompier să nu intre în dispozitivul de stingere fără aparatele de aer, fără mijloc de protecție individuală. Sunt vapori acolo foarte puternici”, a mai spus şeful ISU Sibiu.
Întrebat dacă firma avea pază, Balcu a răspuns: “Raportat la incendiul care s-a produs, acum noi verificăm, pe lângă stabilirea cauzei probabile de incendiu, şi respectarea autorizaţiei şi respectarea măsurilor. E clar că s-a încălcat legislaţia în momentul în care noi avem un incendiu. Noi vom aplica legea”.

Apelul a venit aseară

Inspectoratul a intervenit în urma apelului de vineri seară, în jurul orei 22.35, venit de la cetăţeni din zonă. ISU a intervenit cu peste 200 de pompieri, peste 20 de mijloace intervenţie, ridicând capacitatea operativă la Detaşamentul de intervenţie Sibiu la alertă roşie, respectiv la capacitate maximă.
Pompierii sibieni au fost sprijiniţi de cadre din judeţele limitrofe, Alba, Hunedoara, Vâlcea, Braşov, Mureş, cu autospeciale de capacitate mare. “Le-am întors din drum, pentru că stăpâneam incendiul, pe cele de la Braşov şi Mureş, deoarece veneau nişte autoscări ca să facem intervenţie şi de sus, pulverizată. Fiind nişte autospeciale de gabarit mare, nu am mai avut nevoie”, a mai explicat Balcu într-o conferinţă de presă.
Incendiul de pe Calea Şurii Marii a fost lichidat după aproximativ nouă ore.

 

Articolul precedentBRAŞOV | VIDEO. Incendiu la o casă, în Sânpetru
Articolul următor“România la Centenar”, dezbătută la Biblioteca ASTRA