Cei 33 de membri ai clubului „GreenIMPACT Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși” au fost răsplătiți pentru activitățile lor în conservarea și promovarea partimoniului local la Gala Tineretului din România. Evenimentul a avut loc la Baia Mare și a fost organizat de Ministerul Tineretului și Sportului. Ei au obținut locul III la secțiunea – Implicare civică și voluntariat, și Premiul special – Junior ONG – la secțiunea cel mai bun proiect derulat de o organizație neguvernamentală, înființată recent (sub 2 ani).
De altfel, activitatea lor a fost recunoscută și de Consiliul Județean Sibiu, care le-a oferit la începutul acestei luni Diploma Centenarului, pentru contribuția adusă la dezvoltarea durabilă și consolidarea identității județului Sibiu. Această distincție a fost acordată în cadrul Galei Tineretului Sibian organizată de DJST Sibiu. Proiectul cavalerilor a fost desemnat „Cel mai bun proiect de/ pentru tineret” desfășurat anul acesta.
„Am cules roade bogate pentru anul acesta și vă promitem că drumul ce l-am început este unul lung! Începând cu anul ce are să vină și cu vremea bună, multe alte lucruri frumoase se vor înfăptui! Pentru trecut, pentru prezent și peste veacuri! Cu plecăciuni de mulțumire, Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, vă promit!”, spun cavalerii.
Clubul „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”, s-a înființat în urmă cu un an. 33 de copii au ales să aspire la titlul de cavaler, și mai ales la valorile ce se învârt în jurul acestui titlu. Acești copii sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora. Scopul acestui club este promovarea patrimoniului local și transformarea comunității lor într-o destinație eco-turistică.
Coordonatori ai clubului sunt doi profesori de la Școala din Ruși, iar împreună cu elevii lor au început demersurile pentru promovarea și reabilitarea unui monument istoric: Ansamblul Fortificat al Bisericii Evanghelice din Ruși.
„Continuând munca celor de dinaintea noastră, am început promovarea Turnului Înclinat din Ruși. Am scris despre el, am întreprins activități de igienizare, iar cu sprijinul Primăriei Slimnic, am reușit să montăm indicatoare stradale și informative pentru a semnala existența acestui monument. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, pornind de la schimbarea de mentalitate a locuitorilor din Ruși, până la promovarea Turnului și a poveștii sale în publicații locale și naționale. De asemenea, două posturi de televiziune naționale s-au arătat interesate de munca noatră și de povestea din spatele clubului, interes ce s-a concretizat în două reportaje TV. Tot pentru promovarea proiectului început, copiii au început confecționarea de suveniruri autentice: semne de carte din piele, brățări din piele, semne de carte din lemn, brățări împletite și chiar magneți cu Turnul Înclinat din Ruși”, spun reprezentanții cavalerilor.