19 ansambluri din opt țări de pe trei continente, șase zile de festival – sunt cifrele care conturează cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”  Evenimentul din acest an a avut caracter special, căci Junii Sibiului și Silvia Macrea au primit distincții la cel mai înalt nivel, în semn de recunoaștere a activității de conservare și promovare a folclorului românesc.

Ansamblurile „Nouvelle Époque” – Canada, „Lanzhou” – China, „Stobi” – Macedonia, „Abrašević” – Serbia, „Sonechko” – Ucraina, „Athanasia”, „Achna Forest” și „EAC Larnaca” – Cipru, Orchestra „Lăutarii” – Republica Moldova, „Bihorul” – Oradea, „Timișul” – Timiș, „Arcanul” – Fundu Moldovei, Școala de Dans „Ioan Macrea”, „Mărginimea”, „Ardealul”, „Ceata Junilor” – Sibiu, „Veteranii Junii Sibiului”, Fanfara din Turnișor, Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul–Junii Sibiului” au fost protagoniștii acestei ediții.

Spectacolele în aer liber, evenimentele cu specific culinar, parada portului popular și atelierele de dans au fost evenimentele centrale ale festivalului.

Junii Sibiului au fost cei mai emoționați, pentru că spectacolele au fost susținute sub genericul aniversar „Junii Sibiului – 75 de ani de activitate”, iar Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și Silvia Macrea, coregraf și manager CJCPCT „Cindrelul-Junii”, au primit distincții la cel mai înalt nivel.

În 1 august, Klaus Iohannis, președintele României, a semnat decretele de decorare a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și a Silviei Macrea, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, apreciind „activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului”, respectiv „activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare”, conform comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale.
Vineri, 2 august, Junii Sibiului au sărbătorit conferirea distincțiilor printr-o horă jucată, în Piața Mare, împreună cu ansamblurile participante în festival și numeroși spectatori. A fost momentul când Junii Sibiului, cei care timp de 75 de ani au construit una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei culturii tradiționale din România, au marcat alături de public recunoașterea la cel mai înalt nivel a activității derulate de ansamblu și de Silvia Macrea.

„Respect, onoare şi emoţii simțim noi, membrii Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”, în aceste momente. Sunt distincții care încununează, la cel mai înalt nivel, activitatea neîntreruptă de 75 de ani a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, fiind totodată cea mai mare onoare care ne-a fost acordată vreodată. Bucuria decernării Ordinului Meritul Cultural în grad de Cavaler este înzecită, mai ales că distincțiile ne sunt oferite de Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis, președintele nostru din Sibiu!”, a declarat Silvia Macrea vineri seara.
Vineri, alături de Junii Sibiului a fost sărbătorită și Iuliana Tudor la împlinirea a 20 de ani de carieră în Televiziune, acordându-i-se distincții de către Televiziunea Română, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Sibiu. Mai mult, nume de prim rang ale muzicii ușoare și populare au venit alături de Junii Sibiului și Iuliana Tudor să cânte melodii tradiționale și să danseze jocuri populare românești.

Duminică, Silvia Macrea a primit pe scena Festivalului „Cântecele Munților” titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu. „Am considerat că în seara aceasta, când Junii aniversează 75 de ani de la înființarea Ansamblului, este momentul potrivit să înmânez această distincție doamnei Silvia Macrea chiar în Piața Mare, acolo unde Junii, conduși de Silvia Macrea, ne-au încântat cu zeci de spectacole de-a lungul anilor și în fața publicului, a sibienilor care apreciază acest festival și o prețuiesc pe Silvia Macrea, pentru tot ceea ce face și reprezintă în lumea folclorului românesc”, a spus Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, la înmânarea distincției și a cheii simbolice a orașului.
Tot duminică, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a vorbit despre dragostea pentru tradiții pe care Junii Sibiului o mențin vie și în semn de recunoștință, a acordat medalii „Veteranilor Junii Sibiului” și a anunțat că într-un eveniment special va mulțumi tuturor celor care fac parte din marea familie a Junilor și că va propune acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Sibiu Silviei Macrea.
La ceas aniversar, activitatea de 75 de ani a Ansamblului a fost recunoscută prin Diplome de excelență decernate de Televiziunea Română și de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Călătoria tradițională din cadrul “Cântecelor Munților” a dus spectatorii din Europa în Asia și America, punctând dansul cu 32 de pahare pe cap al ciprioților, dansul în pantofi cu crampoane al canadienilor, cântecele interpretate la vioara chineză-erhu, acrobațiile ucrainenilor, dansul în pantofi cu crampoane al canadienilor, obiceiurile de nuntă ale sârbilor, bătutele, brâiele, hațeganele și învârtitele românilor, obiceiurile legate de viaţa omului ale macedonenilor.

Duminică, sărbătoarea Junilor a continuat sub genericul “Junii Sibiului”, într-o demonstrație de forță și creativitate.
“Artiștii au arătat că dansurile și cântecele populare românești fac casă bună cu valsul și cu tradițiile specifice altor nouă țări. Protagoniști au fost: interpreți de muzică populară şi cele patru generaţii de Junii ai Sibiului. Seara de duminică a fost marcată și de două evenimente speciale: aniversarea a 25 de ani de carieră pentru Adrian Neamțu și momentul In memoriam Camelia Peligrad, special gândit pentru a omagia activitatea violonistei prea devreme plecată dintre noi”, arată CJCPCT “Cindrelul – Junii Sibiului”.
Luni seară, gongul de final al Festivalului a bătut la seara cipriotă.

Articolul precedentCăprioară căzută într-un canal din Târnava, salvată de pompieri
Articolul următorConcurs de gătit, după rețete tradiționale, în Muzeul ASTRA