Ministerul Educației și Cercetării a transmis joi, inspectoratelor școlare din toată țara, o notă cu măsurile obligatorii pe care unitățile de învățământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și elevi.

Conform notei Ministerului Educației și Cercetării, personalul medical din unitățile de învățământ trebuie să se asigure realizarea zilnică a triajului elevilor la începutul fiecărui schimb iar în cazul apariției a minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda.

Focarul trebuie raportat și Direcției Județene de Sănătate Publică, iar în cazul absenței timp de trei zile, consecutiv, a peste 20% dintre elevii unei unități de învățământ din cauza gripei confirmate, cursurile unității de învățământ se vor suspenda.

Totodată, în fiecare unitate de învățământ se va realiza dezinfecția sălilor de clasă, și a tuturor  spațiilor de învățământ, fiind asigurate toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă, pentru toți copiii și elevii.

Aceștia trebuie să aibă la dispoziție, în mod obligatoriu, apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice se vor asigura că cei mici se spală pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă etc.); că fructele și legumele sunt spălate sub jet puternic de apă, iar elevii consumă apă doar din surse sigure/autorizate.

Este recomandată și amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive sau culturale, pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii, iar revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.

În plus, Ministerul Educației recomandă o colaborare strânsă între cadrele didactice și părinți în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și adoptării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

„Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București vor colabora îndeaproape cu personalul din cadrul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică/direcției de profil a Municipiului București, în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivității școlare. De asemenea, inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București au obligația de a informa zilnic Ministerul Educației și Cercetării până la ora 10.00 și între orele 14.00-16.00, cu privire la toate situațiile de îmbolnăviri apărute și la numărul unităților de învățământ care își suspendă cursurile integral/parțial din această cauză”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Numărul virozelor respiratorii în județul Covasna a crescut semnificativ în ultimele zile, fiind înregistrate cu peste 800 de cazuri mai multe față de săptămâna precedentă, conform datelor Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

La începutul săptămânii au fost confirmate 11 cazuri de gripă noi, majoritatea (7) la pacienți din Sfântu Gheorghe, două cazuri în Sita Buzăului, și câte un caz în localitățile Micfalău și Întorsura Buzăului.

Cu toate acestea, absenteismul elevilor a scăzut, astfel că nu s-a mai impus închiderea unităților de învățământ din județ.

Articolul precedentLiderul Yemen Al-Qaeda, Qassim al-Raymi a fost ucis
Articolul următorAccident mortal, la intrare în Marpod. Doi  bărbați și-au pierdut viața