Aproximativ 350 de elevi din liceele sibiene au participat în “Săptămâna Anti-Fumat” la prezentări pe tema efectelor nocive ale consumului de țigări. Acestea au fost susținute de medicii pneumologi din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, la orele de dirigenție. Astfel, tinerii au primit informații anti-fumat din surse medicale avizate și competente.

„De ce s-a optat pentru acest tip de educație la această vârstă? Deoarece, adolescența reprezintă o perioada a dezvoltării fizice dar și psihice a individului. Nevoia tânărului de independență și de a se integra într-un anturaj este cea care îl determină, la un moment dat, să adopte un anumit stil de viață, uneori nociv pentru propria persoană. Impactul negativ al fumatului asupra stării de sănătate, la această categorie de vârstă, este foarte important. Prin constituenții toxici din fumul de țigară sunt afectate numeroase organe și sisteme (nervos, cardio-vascular, pulmonar etc.). Dependența de nicotină se produce și în cazul dispozitivelor diverse care au apărut pe piață și care au avut ca scop înlocuirea țigării clasice. Uneori dependența de nicotină este similară cu dependență de alte droguri (cocaină, hașiș etc.). De aceea, este foarte important să intervenim la momentul optim pentru a preveni adoptarea acestui obicei nociv asupra sănătății”, a declarat dr. Iulia Simina, medic specialist pneumolog.

În plus, pentru a păstra mesajul transmis de organizatori și prin intermediul Marșului Anti-Fumat: „mere, nu țigări”, medicii care au susținut prezentările le-au oferit elevilor participanți, mere, în scopul promovării unui stil de viață sănătos.

Printre liceele sibiene în care au avut loc prezentări se numără: Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, Liceul de Artă, Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” și Colegiul „S.Brukenthal”.

„Înainte de a aprinde o țigară, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră, la sănătatea celor din jur și a celor dragi, la banii pe care i-ați putea economisi și pe care i-ați putea folosi pentru a vă crea o viață mai frumoasă și sănătoasă”, le-a transmis liceenilor dr. Adina Tecoanță, medic rezident pneumolog.

La orele de dirigenție au fost distribuite aproximativ 100 de kilograme de mere, donate pentru “Săptămâna Anti-Fumat” de un hipermarket din Sibiu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat în perioada 27-31 mai  „Săptămâna Anti-Fumat”, eveniment ce a inclus numeroase acțiuni de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătate, fumatul. Practic, pe parcursul întregii săptămâni au avut loc prezentări, conferințe, concursuri, marș anti-fumat, cu scopul de a contribui la informarea populației pe tema riscurilor la care se expun cei care aleg să recurgă la țigări.

 

Articolul precedentPărintele Constantin Necula: “Am fost suficient de mult timp fumător cât să înțeleg că este o prostie”
Articolul următorCJ Sibiu a decis: 13 proiecte de tineret eligibile pentru anul 2019