60.671 de elevi vor începe luni, 10 septembrie, noul an școlar, potrivit reprezentanților Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (ISJ). Ca în fiecare an autoritățile sunt și nu prea sunt pregătite pentru ca școlarii să poată învăța în condiții optime și în siguranță. În 2018 a fost alocată cea mai mare sumă din ultimii ani pentru investiții în unitățile de învățământ (10 milioane de lei), cu toate acestea, peste 10.000 de copii vor învăţa, în unităţi şcolare care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. În ceea ce privește autorizația sanitară, autoritățile anunță că, toate unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu o au, însă mai există şcoli cu toalete în curte. De asemenea, o parte dintre lucrările de reparaţii şi amenajări nu sunt gata până luni, așa că, mulți dintre elevi vor merge la școală printre schele și muncitori.
Înainte de începerea noului an școlar, reprezentanții primăriei au prezentat situația lucrărilor de investiții și reparații realizate în clădirile grădinițelor, școlilor și liceelor din Sibiu. Anul acesta au fost alocați aproximativ 10 milioane de lei pentru aceste lucrări.
„În 2018 am finalizat și avem în derulare investiții în clădirile unităților de învățământ în valoare de 7 milioane de lei, fonduri provenite din bugetul local. Alte 2 milioane de lei i-am alocat pentru lucrări de întreținere și reparații pe care conducerea unităților de învățământ au avut ca sarcină să le contracteze și să le gestioneze, la acestea adăugându-se dotări în valoare de 1,3 milioane lei. Trebuie menționat și proiectul de construcție a noului Liceu de Artă, procedura de contractare aflându-se în prezent în curs de finalizare.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
De asemenea, au fost făcute lucrări de igienizare și reparații executate în regie proprie de direcțiunea fiecărei unități de învățământ, la 50 de unități de învățământ. Pentru aceste lucrări Primăria Sibiu a alocat din bugetul local suma de 2 milioane lei.
„Până în prezent s-au încheiat contracte pentru aproape 90% din suma totală, fiind deja finalizate lucrări în valoare de 920.000 de lei, restul aflându-se în desfășurare, fără a afecta cursurile”, anunță reprezentanții Primăriei.
Alți 1,3 de milioane lei a fost utilizați din bugetul local pentru achiziția de obiecte de inventar (mobilier, aparate și ustensile necesare pentru funcționarea unităților de învățământ).
Școli fără autorizație ISU
Chiar dacă autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii prin lege, peste 10.000 de copii vor învăţa în unităţi şcolare care nu o deţin.
În județul Sibiu funcționează 314 unități școlare de stat și 30 de unități de învățământ privat. Dintre acestea, 37 de unități școlare cu personalitate juridică și șapte unități de învățământ privat nu posedă autorizația de securitate la incendiu, potrivit unui raport al ISJ. Reprezentanții inspectoratului școlar spun că au avut loc întâlniri cu directorii acestor unități de învățământ în luna iulie 2018, iar până la sfârșitul acestui an, cel puțin jumătate dintre ele vor obține această autorizație. Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, care au fost prezenți la întâlniri, spun că vor sprijini demersurile pentru obținerea acestei autorizații. De asemenea, pe tot parcursul lunii septembrie, se vor desfășura controale, inspecții și verificări la unitățile de învățământ din județ, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu.
Județul Sibiu mai are 8 școli cu toaleta în curte
Toate unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit autorităților. Opt şcoli, însă, mai au toaletă în curte. Este vorba despre Şcoala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului, Şcoala Gimnazială Jina, Şcoala Gimnazială „D.P. Barcianu” Răşinari, Şcoala Gimnaziala „O. Goga” Răşinari, Şcoala Primară Stejărişu, Şcoala Gimnazială Hosman, Şcoala Gimnazială Hoghilag şi Şcoala Gimnazială Valchid.
Reprezentanții ISJ spun că, atât ei, cât și Ministerul Educației vor monitoriza rezolvarea canalizării și alimentărilor cu apă în unitățile de învățământ, acolo unde nu există sisteme centralizate la nivel de localitate (fose septice sau microstații de epurare, respectiv, puțuri forate).
Școlile speciale stau mai bine
Centrele școlare pentru educație încluzivă din județ, acolo unde învață copii cu deficiențe, sunt în subordinea Consiliului Județean. În județul Sibiu sunt 5 astfel de centre și în ele învață aproximativ 700 de elevi cu nevoi speciale. Două sunt în municipiul Sibiu și câte unul în Mediaș, Dumbrăveni și Turnu Roșu. Toate aceste centre dețin autorizație ISU, precum și autorizație sanitară de funcționare.
„Orice părinte vrea să știe că atunci când copilul său e la școală, e într-un mediu sigur. Părinții copiilor cu nevoi speciale care învață în unitățile noastre de învățământ au multe griji, dar ne-am dorit să nu aibă și această grijă”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Copiii care învață în aceste școli au fie deficiențe de auz sau vorbire, deficiențe mintale, neuro-motorii, sau suferă de autism, dificultăți de învățare și de dezvoltare. Consiliul Județean a alocat aproximativ 160.000 lei pentru dotările și lucrările de reparații din centrele de educație incluzivă din județ. Astfel, anul școlar începe cu dreptul pentru învățăceii de aici.
În cele ce urmează vă prezentăm punctual, situația actuală a școlilor din județ.
Investiții finalizate anul acesta până în prezent în valoare de 3,2 miloane lei:
-
reabilitarea fațadei și a acoperișului Școlii Gimnaziale nr. 8;
-
reparații la acoperișul atelierelor Colegiului Tehnic Independența;
-
lucrări necesare pentru obținerea autorizației ISU la grădinița nr. 22, grădinița nr. 28 și la școala nr. 18;
-
instalație de apă, canalizare și electricitate la grădinița nr. 33;
-
instalația termică la grădinița nr. 14;
-
instalație gaz grădinița 17;
-
reabilitarea instalației electrice la școala nr. 25;
-
sistem de drenaj la grădinița Elefănțelul Curios;
-
reabilitare gard si porți acces la grădinița „Frații Grimm”, grădinița nr.42, școala gimnazială Radu Selejan și școala nr. 23.
Investiții aflate încă în derulare în 1 septembrie în valoare de 3,8 milioane lei:
-
mansardarea parțială a școlii gimnaziale Regina Maria, având termenul de finalizare în 31 decembrie 2018;
-
reabilitarea atelierului școală a Colegiului Tehnic Independența pentru găzduirea cursurilor de învățământ în sistem dual– lucrările sunt finalizate în prezent în proporție de 95%, recepția lucrărilor urmând să aibă loc în cursul lunii septembrie;
-
reabilitarea fațadei școlii gimnaziale nr.2, recepția lucrărilor fiind planificată în luna septembrie;
-
reabilitarea instalației de apă la Grădinița nr. 15, termenul de finalizare prevăzut în contract fiind 21 septembrie
reparații la gardul grădiniței nr.20, lucrare planificată a fi încheiată în 23 septembrie;
Unitățile din județ fără autorizație de securitate la incendiu sunt:
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 Sibiu;
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 15 Sibiu;
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 22 Sibiu;
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 28 Sibiu;
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 12 Mediaș;
Grădiniţa cu Program Prelungit „Disney” Sibiu;
Grădiniţa cu P. N. „Koko Kindergarten” Sibiu;
Şcoala Gimnazială nr. 18 Sibiu;
Şcoala Gimnazială „I. Bathory” Mediaş;
Şcoala Gimnazială Ocna Sibiului;
Şcoala Gimnazială Bazna;
Şcoala Gimnazială „Ioan Moraru” Dîrlos;
Şcoala Gimnazială Laslea;
Şcoala Gimnazială Loamneş;
Şcoala Gimnazială „Ilie Micu” Ludoş;
Şcoala Gimnazială Marpod;
Şcoala Gimnazială Mihăileni;
Şcoala Gimnazială „Şt. L. Roth” Moşna;
Şcoala Gimnazială „I. Pop Reteganul” Orlat;
Şcoala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului;
Şcoala Gimnazială „S. P. Barcianu” Răşinari;
Şcoala Gimnazială „O. Goga” Răşinari;
Şcoala Gimnazială Roşia;
Şcoala Gimnazială Şeica Mare;
Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazu” Şelimbăr;
Şcoala Gimnazială Şura Mică;
Şcoala Gimnazială Tilişca;
Şcoala Gimnazială „M. Basarab” Turnu Roşu;
Şcoala Gimnazială Vurpăr;
Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu;
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu;
Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita;
Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copşa Mică;
Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni;
Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu” Miercurea Sibiului;
Liceul Tehnologic „Ioan Lupaş” Sălişte;
Liceul Tehnologic „J. Lebel” Tălmaciu;
Şcoala Gimnazială Gura Râului;
Grădiniţa „Licuricii” ;
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 42;
Grădiniţa „Curcubeul Poveştilor” ;
Grădiniţa cu P. P. „Mickey Mouse” Sibiu;
Grădiniţa cu P. P. „Diddle Land” Sibiu;
Grădiniţa cu P. P. „Phantasia Kindergarten” Sibiu.