Război în Ucraina – Ziua 15 de conflict pe teritoriul Ucrainei continuă cu bombardamente în mai multe localități. Totuși, cel mai așteptat eveniment al zilei în care își pun speranțele milioane de oameni este întâlnirea dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său din Ucraina Dimitro Kuleba. Cei doi urmează să se întâlnească pe teritoriul Turciei.

 

UPDATE ora 7:40 – Armata ucraineană declară că încetinește ofensiva Rusiei – Armata ucraineană a declarat joi dimineaţa devreme că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict, relatează DPA.

Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve.

Forţele ruse încă înconjurau Kievul şi de asemenea îşi întăreau unităţile în jurul localităţii Mikolaiv din sudul Ucrainei.

Au fost raportate şi atacuri din oraşele din est Harkov şi Izium, precum şi din Sumî şi Oktîrka în nord-estul Ucrainei.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Discuţii la cel mai înalt nivel între cele două părţi de la începutul ofensivei ruse ar trebui să aibă loc joi în Turcia.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba “a sosit la Antalya pentru discuţii privind încetarea ostilităţilor şi încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, miercuri seară. Kuleba urmează să se întâlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat o dorinţă de a face compromisuri pe măsură ce forţele ruse îşi continuau înaintarea şi căile sigure convenite pentru evacuarea civililor au fost doar parţial implementate cu succes.

“În orice negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Şi sunt gata de asemenea să fac anumiţi paşi”, a declarat Zelenski pentru ziarul german Bild.

“Se pot face compromisuri, dar ele nu trebuie să fie trădarea ţării mele”, a spus Zelenski, adăugând că cealaltă parte ar trebui la fel să fie pregătită să facă compromisuri.

Zelenski a adăugat că nu vrea “să vorbească despre detalii” în mod public “încă”, mai ales că nu a avut încă contact direct cu preşedintele rus Vladimir Putin. “Numai după discuţii directe între cei doi preşedinţi putem pune capăt acestui război”, a notat el.

Război în Ucraina – Bombardamentele au continuat și noaptea trecută pe teritoriul Ucrainei. Până acum, bilanțul ONU înregistrează oficial peste 500 de decese în rândul civililor și aproape 1.000 de răniți.

 

Există totuși speranță deoarece astăzi va avea loc o întâlnire crucială între cei doi miniștri de externe din Rusia și Ucraina.

Lavrov va participa la un forum diplomatic în Antalya, întâlnirea cu Kuleba urmând să aibă loc în acest context, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova.

 

Întâlnirea a fost propusă de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a avansat ideea unui format trilateral la masa negocierilor.

Din informațiile disponibile până acum, întrevederea va avea loc pe 10 martie, în timp ce forumul diplomatic este programat pentru data de 11 martie.

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au fost fără niciun rezultat concret până acum.

Sunt deja două săptămâni de când Ucraina luptă neîncetat cu armata lui Putin. Două milioane de oameni – jumătate dintre ei copii – au fugit din țara lor din prima zi a invaziei. Rusia a încetat temporar focul în cinci orașe pentru evacuarea civililor. Între timp, au avut loc bombardamente puternice în mai multe regiuni, soldate cu moartea a zeci de oameni, inclusiv bătrâni și copii.

 

Este criză umanitară în Mariupol, orașul este încercuit de trupele ruse. Oamenii au topit zăpada pentru apă, iar un copil a murit din cauza deshidratării. Orașul Mariupol a fost lovit cu rachete și artilerie. Civilii au fost împușcați în timp ce încercau să evadeze. 

Oficialii ucraineni spun că armata rusă a lansat lovituri de artilerie asupra unui spital de copii și a maternității.

Viaceslav Abroskin, prim-adjunct al șefului Poliției Naționale a Ucrainei, a scris pe Facebook că rușii au lansat o lovitură de artilerie asupra maternității din Mariupol.

“Invadatorii ruși au lansat o lovitură de artilerie asupra maternității nr. 2 din Mariupol. Potrivit martorilor oculari, maternitatea nu mai există, sunt multe femei rănite și ucise. Ruși, veți arde în iad”, a scris Abroskin.

Articolul precedentHC Dunărea Brăila a pierdut restanța cu Măgura Cisnădie
Articolul următorArme chimice în Ucraina – Acuzații dure între Washington, Moscova și Beijing