Ucraina se așteaptă la ce e mai rău din partea rușilor, care nu au renunțat la marea ofensivă în est și sud.

Atacurile s-au înmulțit, cel puțin 52 de civili, printre care și copii, au murit în bombardamentul din gara Kramatorsk, Donețk, iar Odesa instituie stare de asediu. Zelenski a cerut o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale după atacul forţelor ruse. În același timp, președintele Ucrainei a anunțat că într-o săptămână va transmite la Bruxelles noul document oferit de Ursula von der Leyen pentru aderarea la UE.

 Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk.

UPDATE 9.50 – În zona controlată de Kiev a regiunii Luhansk a rămas 30% din populație. Oficialii ucraineni au cerut evacuarea acestora pentru că bombardamentele s-au intensificat, iar rușii pregătesc o ofensivă.

Ministerul britanic al apărării a publicat evaluarea de dimineață a situației din Ucraina: Operațiunile rusești continuă să se concentreze asupra regiunii Donbas, Mariupol și Nikolaiev, susținute de lansarea continuă de rachete de croazieră în Ucraina de către forțele navale rusești. Astfel că se așteaptă ca activitatea aeriană rusă să crească în sudul și estul Ucrainei.

UPDATE 8.30 – Ocupanții ruși continuă să facă eforturi pentru a prelua controlul asupra Mariupol. Inamicul a lansat, de asemenea, o ofensivă în direcția Izyum, dar fără succes, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În regiunile Donețk și Lugansk, apărătorii Ucrainei au respins șapte atacuri inamice. 

nstitutul pentru Studiul războiului anunță în analiza sa că rușii nu fac progrese în estul Ucrainei. Aproape toți soldații ruși retrași din luptă refuză să se întoarcă pe front. Mariupol continuă să fie apărat de trupele ucrainene.

 Zelenski cere un răspuns ferm din partea Occidentului după atacul din gara de la Kramatorsk.

 Moscova a numit un general cu experiență în luptele din Siria la comanda tuturor trupelor de invazie, potrivit BBC

 Pierderi majore suferite de trupele rusești, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Pentagonul estimează că puterea de luptă a Rusiei se situează între 80% și 85% din nivelurile de dinaintea invaziei.

Volodimir Zelenski anunță că va răspunde într-o săptămână la chestionarul UE care serveşte drept bază pentru discuţiile de aderare

Articolul precedentMETEO: Temperaturi scăzute, vânt, ploi și ninsori la munte! Urmează trei zile cu COD GALBEN de vijelii
Articolul următorNoi restricții de călătorie impuse de majoritatea țărilor