Mai multe tancuri ale armatei ruse care se îndreptau spre Kiev au fost distruse de forțele ucrainene. Atacurile din partea rușilor au continuat, însă, și peste noapte. În Mariupol, bombardamentele au continuat din jumătate în jumătate de oră. Printre ținte s-au numărat o centrală nucleară experimentală, un bloc de civili, dar și mai multe zone de la periferia capitalei. Rusia a acuzat Ucraina că ar produce armament biologic și a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. 

UPDATE 7:00 – Potrivit unui raport publicat, în această dimineață, de forțele armate ucrainene, trupele ruse s-au dispersat pentru a se regrupa și a-și reface proviziile. 

Potrivit aceleiași surse, în zonele Mării Negre și Azov, condițiile meteorologice „au fost de partea noastră și au forțat navele ocupante să se întoarcă la bazele lor navale”.

 

Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat. Este vorba despre un instituit extrem de important pentru că acolo există o instalație nucleară experimentală.

 

Alleged footage of fire in Kharkov Institute of Physics and Technology. #Ukraine #Kharkov #Ukrainewar pic.twitter.com/S60XefdIHE

— ASNMilitary (@ASNmilitaryrep) March 10, 2022

 

Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) a postat pe Twitter: „La Harkov, martorii oculari raportează un incendiu în clădirea Institutului de Fizică și Tehnologie Harkiv. Clădirea conține echipamente care, dacă sunt deteriorate, pot duce la poluarea radioactivă a mediului”.

 

Fuego en el Instituto de Física y Tecnología de Kharkov. pic.twitter.com/2QHBLYY0cy

— iki (@ikijaguar) March 11, 2022

Convoiul de 64 de km de tehnică militară se regrupează – Putin schimbă tactica

Imaginile din satelit realizate joi arată că un mare convoi militar rusesc, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat în regiunile din jur.

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență privind presupusa teorie a armelor biologice 

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă, astăzi, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei.

 

Rusia acuză Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale. Moscova acuzase deja în 2018 Statele Unite că efectuează în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, urmăreşte aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

În cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate privind folosirea armelor chimice în Siria – dosar încă deschis şi care continuă să sufere de o lipsă de informaţii din partea Damascului denunţată de ONU -, Washingtonul şi Londra au menţionat ambele Ucraina.

Statele Unite şi Marea Britanie susţin, de miercuri, că Rusia s-ar putea să fi folosit arme chimice în Ucraina.

“Rusia a difuzat în repetate rânduri dezinformări cu privire la utilizarea repetată de către Siria a armelor chimice”, a spus ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills. “Recentul val de minciuni al Rusiei în încercarea de a justifica războiul premeditat şi nejustificat împotriva Ucrainei ar trebui să clarifice, o dată pentru totdeauna, că nu se poate avea încredere în Rusia atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor chimice în Siria”, a spus el.

Într-un mesaj adresat naţiunii vineri, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat orice dezvoltare a armelor chimice de către ţara sa.

“Sunt preşedintele unei ţări decente, un popor decent şi sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul meu”, a spus el.

Articolul precedentPutin vrea să folosească arme chimice la Kiev – Președintele rus ar putea recurge și la arme nucleare împotriva statelor NATO
Articolul următorStarea drumurilor naționale din centrul țării